2024. május 9. csütörtök Gergely
Te tudod, mit nevezünk tanyának Magyarországon? Már nem azt, amit eddig

Te tudod, mit nevezünk tanyának Magyarországon? Már nem azt, amit eddig

agrarszektor.hu
2023. március 30. napján fog életbe lépni az a kormányrendelet, amely eléggé megváltoztatja a tanya fogalmát. A jogszabálymódosítás a tanya beépíthetőségének mértékét érinti, meghatározza, hány méretű lakóépület helyezhető el egy tanyán, illetve ezek beépítési magasságát.

A Magyar Közlöny 2023. évi 41. számában megjelent az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletnek a tanya beépíthetőségével összefüggő módosításáról szóló 90/2023. (III. 22.) Korm. rendelet. A jogszabálymódosítás a kihirdetését követő 8. napon, azaz március 30-án fog életbe lépni. A rendelet alapján a tanya fogalma a következőképpen alakul:

Tanya a település külterületén, mezőgazdasági területen fekvő, legalább 1500 m2, legfeljebb 10 ezer m2 nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás célját szolgáló lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik. A tanya területén vendéglátást szolgáló épület is elhelyezhető.

A fentieken túl az új szabályozás értelmében a megengedett beépítettség mértéke nem változik – az továbbra is legfeljebb 30% -, azonban ezentúl az épület beépítési magassága is szabályozásra került, az nem haladhatja meg a 4,5 métert. Továbbá a módosítás maximalizálja a tanyán elhelyezhető lakórendeletetésű épületek számát, valamint ezeknek nagyságát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?