Őrület, ami itthon zajlik: ezt a traktort veszi most rengeteg magyar

Őrület, ami itthon zajlik: ezt a traktort veszi most rengeteg magyar

agrarszektor.hu
Technológiai modernizáció zajlik a világban és a hazai mezőgazdaságban egyaránt, a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikusan növekszik. 2021-ben a nehézségek ellenére újabb rekord született, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. A tavalyi évben ez a lendület folytatódott, és már októberre megdőlt a 2021. évi mezőgéppiaci rekord, év végére a mezőgazdasági gép- és alkatrészvásárlásokra fordított összeg elérte a 465 milliárd forintot. Ez a növekedés 2023 első negyedévében is folytatódni látszik, a január-március közötti időszakban az ágazat szereplői 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, több mint 19 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, és minden harmadik értékesített jármű traktor volt.

A magyarországi gépbeszerzéseket nagymértékben befolyásolták a gépforgalmazást is érintő támogatási programok, kiemelten a precíziós pályázat, de jelentős volt az állattenyésztés technológiai korszerűsítéséhez kapcsolódó, valamint a kertészeti gépek iránti érdeklődés is. A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, az ágazat szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket, amit a forgalmazók eladási adatai is tükröznek - olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) legújabb elemzésében. Mint írták, évről évre egyre több magasabb színvonalú, magasabb specifikációjú gép kerül eladásra, jellemző a teljesítménynövekedés. Ez együtt jár a gépek átlagárának növekedésével is a jelentős áremelkedés és forint gyengülése mellett. Az innováción, a modernizáláson túlmenően a klímaváltozás és a hiányzó munkaerő gépi kiváltása is motiválta a gépberuházásokat. Ez a tendencia 2023 első negyedévében is folytatódott, és a mezőgazdasági gép- és alkatrész-értékesítésében az eddiginél is jobb eredmény született. A folyamatot tovább erősíthetik az idén elinduló új Közös Agrárpolitika forrásai, a mezőgazdasági gépek beszerzését támogató pályázatok megjelenése is.

Többet költöttek a magyarok mezőgazdasági gépekre 2023 első negyedévében, mint egy éve ugyanekkor

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. január-márciusi időszakban, ez 45%-kal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. A gazdálkodók 19,4 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami a bázisidőszak szintjén alakult. A termelők, az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz a pályázatok mellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel élhetnek. A jelentős forgalomnövekedésben szerepet játszik továbbá az is, hogy az év elején adtak át számos olyan gépet, amelyeket - a termelés hatékonyságának javítását segítő pályázatok során - korábban rendeltek meg. A lízingpiac is tovább fejlődött: a Magyar Lízingszövetség közleménye szerint 2023 első negyedévében a mezőgazdasági gépek piaca 11%-kal növekedett, ami a kihelyezések értékében, valamint a szerződések számában is tükröződött. A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 49%-kal, a volumen pedig 3,4%-kal nőtt 2023 első három hónapjában. A lízingpiac alakulásában az állami támogatások fontos szerepet játszanak 2023-ban is.

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 79%-át tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 60%-a. 2023 első három hónapjában az első tíz cég részesedése 11%-kal, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 8%-tal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami a nagy és közepes forgalmazók erősödésére utal. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagyforgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb arányban vesznek részt a piaci igények kielégítésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még mindig az erőgépek kategóriája, azon belül pedig a traktorok a legnépszerűbbek

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 36%-os, a gabonakombájnok pedig 14%-os részarányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból a 2023. január-márciusi időszakban a bázisidőszakinál 134-gyel kevesebb, azaz 743 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 32,4 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt a 101-140 LE-s, valamint a 141-190 LE-s kategória képviselte 27%-kal, illetve 21%-kal. A 141-190 LE-s kategóriába tartozókból 13%, a 191-260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 4%-kal bővült a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége jelentősen nőtt, kétszerese az egy évvel korábbi eladásoknak. 2023 első három hónapjában - a Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján - a márkák versenyében az éllovas újra a John Deere, a második legnépszerűbb márka továbbra is a New Holland volt, és visszaszerezte 3. helyét a CLAAS. A dobogósokat követi a Solis, nyomában pedig a Fendt következik. Az élcsoportot a Case IH, a Massey Ferguson és a Kubota követi.

Az önjáró rakodók értékesítése 10%-kal maradt el 2023 első három hónapjában a bázisidőszak eladásaitól, ami 131 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 97-ből 62-t a 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 5%-kal, a csúszókormányos kisrakodókból 29%-kal csökkent az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 173-mal szemben 133 talált gazdára idén márciusig, amelyek közül 88 volt hazai gyártású.

2023. január-márciusi időszakban a gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 101 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 12,9 milliárd forint értékben, míg 2022 ugyanezen időszakában 46-ot értékesítettek 4,6 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz több, mint kétszer annyi kukoricabetakarító adapter talált vevőre idén márciusig. Napraforgó-betakarító adapterekből háromszorosára nőtt az értékesítés. Az öszszesen eladott 30 betakarító adapter egyharmada származott hazai gyártóüzemből 2023. I. negyedévben.

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (958) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 30%-kal esett vissza az értékesítés 2023. I. negyedévben az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásárolták a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 38%-kal, a magágykészítőkből 41%-kal kevesebbet értékesítettek, míg a sorközművelő kultivátorok iránt 11%-kal nőtt a kereslet. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek 32%-a volt hazai gyártású termék, köztük a szárzúzók 136, a tárcsás talajművelők 118, a magágykészítők 138, a hengerek 76 és a sorközművelő kultivátorok 126 darabot tettek ki a 2023. január-márciusi időszakban.

Az AKI elemzéséből az is kiderült, hogy csökkent azonban az érdeklődés a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből (390 darab) 5%-kal, vetőgépekből (377 darab) 8%-kal múlta felül a kereslet az egy évvel korábbit. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (348 darab) képviselik. A vetőgépek közül a szemenkénti vetőgépekből értékesítették a legtöbbet (253 darab), ami 2%-kal haladta meg a 2022. I. negyedévi értékesítést. A növényvédő gépek iránti kereslet 28%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacra került 348 növényvédő gépből 239 függesztett, illetve vontatott, míg 47 önjáró szántóföldi permetezőgép, 43 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 25%-kal esett vissza, ezen belül a rendkezelők eladása 40%-, a fűkaszák forgalma pedig 15%-kal csökkent. A bálázó gépekből 30%-kal értékesítettek kevesebbet, összesen 89-re volt vevő. Mellettük 26 új bálacsomagoló gépet adtak el, közel ugyanannyit, mint egy évvel korábban. Az öntözőgépek eladása jelentősen elmaradt a 2022. I. negyedévi eladásoktól, a 2023. január-márciusi időszakban 704 millió forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 1,3 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 32%-kal csökkent, pótkocsikból 27%-kal értékesítettek kevesebbet, összesen 205 darabot adtak el az egy évvel korábbi 279-cel szemben.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?