Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.22. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.22. hétfő

agrarszektor.hu
A napos dunántúli tájakon is erősen megnövekszik a gomolyos felhőzet - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.04.22.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.04.22.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.04.22.) napon.

2024.04.22. hétfő: A napos dunántúli tájakon is erősen megnövekszik a gomolyos felhőzet. Az egybefüggőbb csapadékzóna délutánra északkelet felé levonul, mögötte hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Helyenként - főként a középső és északi tájakon - kialakulhatnak záporok. Az északkeletire, keletire forduló szelet elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti tájakon kísérhetik élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.
Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatásra nem kell számítani.

A következő napon várható időjárás

2024.04.23 kedd: Az ország keleti felén, harmadán délutánig kevésbé felhős helyek is előfordulnak, majd estefelé ott is egyre nagyobb területen borul be az ég. A Nyugat-Dunántúl mellett délután, estefelé másutt is egyre több helyen alakul ki eső, zápor, egy-egy zivatar is lehet. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északkeleti, keleti szél. A csúcshőmérséklet 10 és 20 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, keleten az enyhébb idő.

Friss híreink:

Váratlan hírek jöttek a magyar barackról: ilyen már rég történt itthon

Április második felére befejeződött a gyümölcsfák virágzása Magyarországon. És bár egyelőre úgy fest, az ültetvények sikeresen átvészelték a nagy tavaszi hidegeket, 2-3 hét még hátravan a fagyveszélyes időszakból - Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak. A szakember beszélt arról is, hogy hazai kajszi és az őszibarack már túl van a terméskötődésen, és olyan jó a barackok kötődése, sok helyen még ritkítani is kellett. A szüretkori gyümölcsméretekben ugyanakkor még visszaüthet a mostani hűvös időjárás, de egyelőre nem lehet oka panaszra a magyar termelőknek.

Sokaknak van gyümölcsfájuk a kertben, de erre nem figyelnek: itt hibáznak

Idén talán szerencsésebbek a gyümölcsfák tulajdonosai, mert annak ellenére, hogy a virágzás korábbra tevődött, mégis jóval kevesebb olyan tavaszi fagyos éjszaka volt - és várhatóan már nem is lesz több, ami virágzásban érte volna a fákat, így megritkítva a termést. Az, hogy egy adott fa mennyi virágot hoz egy évben, sok tényezőtől függ, még a faj és fajtatulajdonságokon kívül is. Ha előző évben keveset termett a fa akkor a következőben a növény alapvetően több termésre készül. De a gyümölcsfák esetén jellemzőek a „kihagyó évek”, amikor minden kedvező körülmény ellenére a növény kicsit pihen, és kevesebb termést hoz.

Már a haltermelésbe is jönnek a vendégmunkások?

Hiába kedveznek az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek a haltermelésnek idén, az ágazat korábbi problémái makacsul jelen vannak továbbra is. Az alacsony támogatottság és az elmaradó fejlesztések mellett a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány jelenti a legnagyobb problémát. Utóbbira a vendégmunkások toborzása lehetne a megoldás, amely mindeddig nem volt jellemző a haltermelő szereplőkre, de várhatóan az ágazat hamarosan belátja, hogy külföldi munkaerő nélkül nem lesz, aki dolgozzon a szektorban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Szabályosan kiürül az ország keleti fele: tömegek menekülnek ezekből a községekből

Nemrég jelentek meg a friss népességadatok, amelyből nemcsak az derült ki, hányan vándoroltak Magyarországról külföldre, vagy külföldről hazánkba, hanem az is, hogy országon belül hová vándorolt a lakosság. Az adatok most igazolták, amit szakértők eddig is jeleztek: megtört több tendencia 2023-ban, ami már 2016 óta tartott. Az áttelepülések száma országos szinten befékezett, és Budapestre az odaköltözők száma a múlt évben hosszú idő óta először tudta meghaladni az elköltözőkét. A községek iránt elapadt a korábban igen jelentős érdeklődés. A megyei adatok viszont ugyanazt a képet mutatják, mint eddig: a keleti országrészre főként az elvándorlás jellemző és Pest vármegye a belső migráció legnagyobb nyertese.

Tömegek garázsában ott áll ez a legendás NDK-s motor: vagyonokat érhet 2024-ben

Még mindig úgy viszik a Simsonokat, mint a cukrot Magyarországon. A márka töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy az utóbbi években jócskán megugrott a kereslet az egykori NDK-s kétkerekűért. A retro láz nemcsak idehaza éri reneszánszát, hanem Németországban is. Éppen ezért rengeteg német jön hazánkba azért, hogy felvásárolja az egykori kelet-német csodát. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mi áll a hatalmas Simson kultusz mögött, és mi az, ami miatt egyesek akár másfél millió forintot is képesek kiadni egy ilyen motorért.Többek között erről is beszélgettünk Tábori Ferenccel, a legendás újpesti Tábori Tuning tulajdonosával.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!