Döbbenetes dolgot tett a bolgár miniszterelnök a mezőgazdasági miniszterrel

Döbbenetes dolgot tett a bolgár miniszterelnök a mezőgazdasági miniszterrel

MTI
Dimitar Glavcsev ügyvivő bolgár miniszterelnök hétfőn kisebb kormányátalakítást hajtott végre, magához vonta a külügyi tárca vezetését, és menesztette a mezőgazdasági minisztert. Az alig két hete hivatalba lépett Sztefan Dimitrov külügyminiszter azután kényszerült távozni posztjáról, hogy bírálatok érték, melyek szerint nem megfelelően kommunikált az Izrael elleni tömeges iráni rakéta- és dróntámadás éjszakáján, a Nyugat-barát politikai tábor pedig azt is a szemére vetette, hogy nem kellő következetességgel állt ki Ukrajna katonai támogatása mellett.

Kiril Vatev mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszter helyét Georgi Tahov, az uniós agrártámogatásokért felelős bolgár hatóság vezetője vette át. Az ügyvivő kormányfő azzal indokolta Vatev menesztését, hogy nem tett eleget hivatali teendőinek. Rumen Radev elnök hétfőn aláírta a megfelelő rendeleteket. Ivajlo Kalfin korábbi külügyminiszter bírálta, hogy Glavcsev átvette a külügyek irányítását. A közszolgálati rádióban nyilatkozva Kalfin úgy fogalmazott, hogy a közgazdász végzettségű kormányfő nem alkalmas a diplomáciai tárca vezetésére, amely magas szakértelmet igénylő terület.

Glavcsev átmeneti kormányát április 9-én iktatták be azzal a céllal, hogy megszervezze a Nyugat-barát kormány bukását követően június 9-re kitűzött újabb előrehozott választásokat. Három éven belül Bulgáriában ez már a hatodik parlamenti választás lesz, amelynek időpontja idén az európai parlamenti voksolással esik egybe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!