Jönnek az új pályázatok: erre költhetik a pénzt a magyar termelők

Jönnek az új pályázatok: erre költhetik a pénzt a magyar termelők

agrarszektor.hu
Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség. Az állatjóléti törekvésekkel és az uniós szabályozás változásaival is foglalkozunk az Agrofuture 2024 konferenciánkon, amelyre még nem késő jelentkezni.

Az „Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés” című (KAP-RD33b-1-24 kódszámú) pályázat az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi és szarvasmarha tartó tenyészetekben segíti elő az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését. A felhívás normatív, vissza nem térítendő támogatást biztosít a mintavétel és rezisztenciavizsgálat elvégzésére. A kedvezményezettek a kötelezettségek betartásáért - az 5 éves kötelezettségvállalási időszak alatt - évente, tenyészetenként 657 eurónak megfelelő forintösszegű támogatásban részesülhetnek.

Az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) felhívás a 7 hónapnál idősebb, nőivarú húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását támogatja. A kiírás a több gondozói felügyelet biztosításának, a belső és külső élősködők elleni védekezésnek, az ásványi anyag kiegészítés alkalmazásának, a csülökápolás és a többlet almozás biztosításának, valamint a több élettér, legelő biztosításának ösztönzésével segíti az állatjóléti feltételek javulását. A gazdálkodók - az 5 éves kötelezettségvállalási időszak alatt - a kötelező és választható előírások együttes betartásáért évente, állategységenként akár 258,5 eurónak megfelelő forintösszegű, vissza nem térítendő hozzájárulást kaphatnak.

A felhívások és az azokhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán találhatók. Ezt az oldalt érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen minden pályázati felhívással kapcsolatos információ, változás itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!