2024. május 13. hétfő Szervác, Imola
Indul a poloskainvázió? Így védekezhetünk a büdösbogarak ellen hatékonyan

Indul a poloskainvázió? Így védekezhetünk a büdösbogarak ellen hatékonyan

agrarszektor.hu
Már tz éve él Magyarországon az ázsiai márványospoloska, amelynek évente kétszer, tavasszal és ősszel van nagyobb kirajzása. Az inváziós rovarféle nagyon kedveli a családi házak környékét is, ráadásul a gyümölcsökre, zöldségekre is komoly veszélyt jelent. Így hát egyre több embernek okoznak kellemetlenséget, főleg, ha egyszerre, nagy számban rajzanak ki. Éppen ezért nagyon fontos az ellenük való védekezés is, amit könnyen megtehetünk.

Az ázsiai márványospoloskák csoportosan telelnek. A kifejlett rovar pedig nagyobb valószínűséggel költözik be az otthonokba, épületrészekbe, mint a többi poloskafaj, és az ilyen helyekre való behúzódással vészeli át a hidegebb időszakot. Miután megtalálták a helyüket, hibernált állapotba kerülnek, a ház melegétől azonban gyakran aktívvá válhatnak - mondta az InfoRádióban a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének entomológusa, Kóbor Péter. Fűtött helyiségek ideálisak a szaporodásukhoz is, így elterjedésük nagyon megkeseríthetik az emberek életét. Még nagyobb károkat okozhatnak a házak, udvarok környékén tavasszal, amikor felébrednek és óriási számban rajzanak ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Foghatják a fejüket a kerttulajdonosok is miattuk

Egy szélsőségesen polifág növényi táplálkozású poloskafajról beszélünk, hiszen több mint háromszáz ismert tápnövénye van, amik közül nagyon sok jelentős mezőgazdasági terménynek, illetve élelmiszernövénynek számít. Az ázsiai márványospoloska veszélyt jelenthet a paradicsomra, a paprikára, az almára, az őszi- és a sárgabarackra is. Bár az ültetvényekben nem okoz akkora kárt, hogy a termelőknek drasztikus lépésekhez kelljen folyamodniuk, más a helyzet a kiskertekben: sok növény nem fejlődik ki vagy válik fogyaszthatatlanná miattuk, ráadásul a poloskák elleni védekezés meglehetősen problémás.

A fő problémát az jelenti, hogy a rovar érés előtti időszakban, illetve már megérett állapotában is megtámadhatja a növényeket, amelyekből aztán folyamatosan táplálkozik, így a növényvédő szerekkel való védekezés további károkat is okozhat a kivárási idő miatt. Ez sok esetben azt eredményezi, hogy gyakorlatilag rajtarohad a növényen a megvédeni kívánt termény. Ráadásul egyes ázsiai márványospoloskák ellenállók a rovarölő szerekkel szemben

- fogalmazott Kóbor Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, könnyedén védekezhetünk a nemkívánatos bogarak ellen:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Egyszerűen kézzel is összegyűjthetjük őket, ha van rá kapacitásunk.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.
  • Alkalmazhatunk csalinövényeket is: ha a kertünkben találkozunk velük, akkor érdemes lehet a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekezni. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket  vetik be ellenük.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?