Egyre nagyobb területen termesztik ezt a zöldséget Franciaországban

Egyre nagyobb területen termesztik ezt a zöldséget Franciaországban

agrarszektor.hu
Stabilizálódni látszik a dinnye termőterülete Franciaországban. Az előző években tapasztalt folyamatos zsugorodás az idén megfordulni látszik: kis mértékben ugyan, de ismét növekedésnek indult a dinnye termőterülete.

Franciaországban az AIM (Association Interprofessionnelle du Melon) adatai szerint már a második évben mutat növekedést a dinnye termőterülete. Fontos megjegyezni, hogy a szakmaközi szervezet adatai némileg eltérnek az Agreste által közzétett számoktól, de a trendfordulót valószínűleg jól jelzik. Az AIM szerint a 2023-as 10.500 hektáros terület helyett az idei évben 10.650 hektáros termőterület került betelepítésre, ami ugyan csak egy enyhe, 150 hektáros bővülést jelent, viszont a terület legalább második éve nem csökken, ami az előző 10 éves időszak zsugorodó trendjének végét jelezheti - írja a FruitVeB. Az ültetések márciusban az időjárás miatt nehézkesen haladtak, de április folyamán már normál ütemben haladnak a munkálatok.

Franciaországban a Pyrénées-Orientales és a Héraut régiók kivételével jelentős vízfelesleg van

- nyilatkozta Jérôme Jausseran, az AIM termelői és kommunikációs vezetője. A korai ültetés az idén egy hetes késéssel kezdődött, de ebben a szakaszban nehéz megmondani, hogy ez hatással lesz-e az első tételek piacra kerülésére. A francia dinnye jelenlétére május hónaptól kell számítani üvegházi termesztésből, május végén jelennek meg a fűtetlen takarásos termesztésből származó tételek, júniusban pedig a szabadföldi áru lép piacra. A legjelentősebb termesztőkörzetekben a 2023-as állapotokhoz képest a termőterületek a következőképpen alakultak:

  • Délkeleti körzet: 5.700 ha (+200 ha), ebből 480 ha hajtatás (az a legnagyobb körzet, ide tartozik a PACA régió, Languedoc-Roussillon és Rhone-Alpes);
  • Délnyugati körzet: 2.300 ha (stabil), ebből 30 ha hajtatás (Aquitaine, Midi-Pyrenées);
  • Közép-nyugati körzet: 2.650 ha (-50 ha), ebből 10 ha hajtatott felület (Poitou-Charentes, Centre, Pays de la Loire).
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?