2024. május 17. péntek Paszkál
Elképesztő, ami az ukránoknál zajlik: durván olcsó lett a répa a piacokon

Elképesztő, ami az ukránoknál zajlik: durván olcsó lett a répa a piacokon

agrarszektor.hu
Az EastFruit elemzői a sárgarépa árának fokozatos csökkenéséről számolnak be Ukrajnában: jelenleg a piacon a sárgarépa ára 8-10 UAH/kg (75-90 Ft/kg) között mozog, ami a legfrissebb árfolyamok szerint mindössze 20 dollárcentnek felel meg. Ez az ár lassan eléri a 2020-as rekord mélységet, amikor a sárgarépa kilogrammonkénti ára ugyanebben az időszakban mindössze 17 dollárcent volt.

Megjegyzendő, hogy április vége és május eleje pont az az időszak, amikor a sárgarépa ára emelkedni szokott Ukrajnában. Ennek oka, hogy sok termelő számára jelent kihívást ilyen sokáig tárolni a betakarított készleteket, ezért ilyenkor általában már hiány alakul ki a piacokon. Május végén az új termésből származó friss, korai áru beáramlásával a nagybani árak csökkenni szoktak. Az idei szezonban azonban minden másképp alakult: a sárgarépa kínálata jelentősen nőtt, így a piaci szakértők a 2020-ban tapasztaltakhoz hasonló további árcsökkenésre számítanak - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is bizonytalan, hogy Ukrajna déli régióiban a háborús akciók miatt a gazdák milyen mértékben tudták újraindítani a korai zöldségtermesztést, ami jelentősen befolyásolja majd az árak májusi alakulását. A viszonylag alacsony árak ellenére Ukrajna nem folytat jelentős sárgarépaexportot, amit elsősorban minőségi problémák, másodsorban az ágazati tapasztalat hiánya akadályoz: számos helyi gazdálkodó az előző szezonban kezdett el először sárgarépát termeszteni, miután az ország déli részének vízellátását biztosító Nova Kahovka víztározó megsemmisült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?