2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja
Ezt sokan nem tudják: így tehető tartósabbá és finomabbá a fokhagyma

Ezt sokan nem tudják: így tehető tartósabbá és finomabbá a fokhagyma

agrarszektor.hu
A fekete fokhagymát egyszerű fokhagymából készítik fermentálással, amely során hetekig kontrollált páratartalom alatt tartják a zöldséget. A Queenslandi Egyetem kutatói szerint ez az étel ráadásul egyáltalán nem büdös, viszont egészséges és a környezetvédelmet is segíthet.

Közismert tény, hogy a fokhagymának számos jótékony hatása van, azonban az erős íze és szaga sokakat eltántorít a nyersen történő fogyasztásától. Ami probléma, hiszen a fokhagyma egészséges hatásai lecsökkennek, ha megfőzik, vagy megmelegítik. Az úgynevezett fekete fokhagyma viszont megőrzi a hagyományos fokhagyma összes előnyét, de az erős szag nélkül, íze pedig édeskés - olvasható a 24.hu oldalán. A korábbi tanulmányok szerint ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, jó hatással van a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is.

A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete fokhagyma édes íze, és puha állaga miatt kiváló nassolni való, amely egészséges is. Ráadásul, ha ez az étel elterjedne világszerte, az a környezetnek is segíthetne hiszen csökkenthetné az élelmiszer-pazarlást. Évente ugyanis több tonna fokhagymát dobnak ki még azelőtt, hogy a boltok polcaira kerülhetnének, mivel nem felelnek meg a szupermarketek feleslegesen szigorú követelményeinek. Arra azonban tökéletesen alkalmasak lehetnének, hogy fekete fokhagymát készítsenek belőlük, amelyek aztán bekerülhetnek a kínálatba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?