Pusztító atkák lephetik el a magyar kerteket: itt a tuti módszer ellenük

Pusztító atkák lephetik el a magyar kerteket: itt a tuti módszer ellenük

agrarszektor.hu
A takácsatkák apró kártevők, amelyek gyors pusztítást végezhetnek a beltéri és kültéri kertekben egyaránt. A takácsatka (Tetranychus urticae) számos faja elterjedt, beltéri és kültéri növényeket egyaránt megtámad, üvegházakban pedig különösen pusztítóak lehetnek. Több módszerrel is védekezhetünk a kártevő ellen, de akár természetes ellenségeik segítségével is szembe szállhatunk vele. 

Érdekes módon a takácsatkák nem valódi rovarok, hanem a pókszabásúak közé sorolják őket, így a pókok, kullancsok és skorpiók rokonai. A felnőttek vörösesbarna színűek, ovális alakúak és nagyon kicsik, a kifejlett nőstény mindössze 0,4-0,5 mm hosszú. Az atkák kolóniákban élnek, többnyire a levelek alsó oldalán és úgy táplálkoznak, hogy átszúrják a levélszövetet és szivogatják a növényi folyadékokat. Ennek hatására világos pöttyök, foltok jelennek meg a leveleken. A táplálkozás során a levelek megsárgulnak, kiszáradnak és leesnek - irja cikkében a Planet Natural.

A takácsatkák leggyakrabban meleg, száraz körülmények között fordulnak elő, különösen ott, ahol természetes ellenségeik nincsenek jelen. Rendkívül szaporák, ezért gyakran súlyoson fertőznek, visszafordíthatatlan károkat okozva a növényeken. A nagy populációkat gyakran finom szövedék kíséri. A tápnövények sokfélék, köztük van a szamóca, a sárgadinnye, a bab, a paradicsom, a padlizsán, a díszvirágok, a fák és a legtöbb szobanövény is.

Mik azok a takácsatkák?

A takácsatkák (Tetranychus urticae) az egyik leggyakoribb kártevők a kertekben, szobanövényeken. Kis méretük miatt nehéz észrevenni őket. Hat helyett nyolc lábuk van, emiatt ezek az állatkák inkább pókféléknek minősülnek, nem pedig rovaroknak. A legtöbb takácsatka képes finom selyemszövetet létrehozni. A takácsatkáknak több mint 1600 faja létezik, amelyek közül a kétpettyes takácsatka és a közönséges takácsatka a legelterjedtebb. Színük a pirostól, zöldtől, sárgától, narancstól egészen a barnáig terjedhet.

A kétfoltos takácsatka narancssárga színű, két sötét folttal az oldalán. Általában a szobanövények és az üvegházi fertőzések fő felelőse, valamint a legtöbb dísznövényé is. A takácsatkák tavasszal, a melegebb időszakokban jelennek meg. Jelenlétük miatt a növények érzékenyebbé válhatnak a betegségekre és egyéb problémákra. A takácsatkák gyorsan szaporodnak és minden nőstény több száz tojást képes rakni. A legtöbb atkafaj tojásként telel át a gazdanövények levelein, illetve kérgén.

Kora tavasszal, amikor felmelegszik a hőmérséklet, az apró hatlábú lárvák elkezdenek kikelni, és néhány napig táplálkoznak, mielőtt menedéket keresnének, ahol átlépnek az első nimfa stádiumba. A nimfáknak már nyolc lába van, és további két vedlésen mennek keresztül, mielőtt felnőtté válnának. Párosodás után a nőstények néhány hét alatt, folyamatosan akár 300 tojást is termelhetnek. A meleg, száraz időjárás kedvez e kártevők gyors fejlődésének. Ilyen körülmények között a tojásból a felnőtté válás ideje akár 5 nap alatt is bekövetkezhet. Évente több átfedő generáció van.

A takácsatkák által okozott károk

A takácsatkákat szabad szemmel nehéz észrevenni, így nagyon hamar bejuthatnak a kertünkbe. Szúró-szívó szájszervüket használva a levelek alsó oldalán, úgynevezett fonákján táplálkoznak a növényi nedvekből. A fertőzések látható károkat okoznak. A leveleken először apró sárga foltok jelennek meg, majd felpöndörödhetnek és leeshetnek. Egyes növények, akár torz leveleket és virágokat is létrehozhat a károsodás miatt. Az atkák tevékenysége a levelek alatt és a szárak mentén kialakuló pókháló szerű hálókban látható.

Hogyan lehet észrevenni és megelőzni a takácsatkák károsítását?

A növények védelmének egyik legjobb módja a rendszeres ellenőrzés. Egy 10x-es kézi lencse ezt sokkal könnyebbé teheti. 3-5 naponta érdemes ellenőrizni a növényeket és megnézni, hogy nincs-e rajtuk fehér vagy sárga foltos levél. Ha ilyennel találkozunk, szükséges ellenőrizni a levél alsó részét is. Ha szövetet vagy atkákat látunk, akkor kezelni kell a növényt. Ha nincs nagyító, akkor a növény levelei alá helyezzünk egy fehér papírlapot, és ütögessük meg a levelet, így a takácsatkák lehullanak a levélről a papírra.

Ha a növények vizsgálata során takácsatkákra utaló jelet találunk, a legjobb, ha a növényt elszigeteljük a többi növénytől, hogy a takácsatkák ne tudjanak elterjedni. Ha ez nem lehetséges, akkor az atkák azonnali kezelésére van szükség, hogy elkerüljük a növények további, nagyobb fertőzését. Az erősen fertőzött növények valószínűleg nem fognak felépülni, ezért lehet a legjobb megoldás az, ha végleg eltávolítjük a fertőzött növényt. Fontos, hogy a fertőzött növényt, vagy növényi részt ne komposztáljuk!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan védekezzünk és szabaduljunk meg a takácsatkáktól?

A kémiai peszticidek használata során ügyelni kell arra, hogy az atkák természetes ellenségeire ne legyenek károsak. Az atkák arról is ismertek, hogy gyorsan ellenállnak a különböző peszticidekre. Ezért fontos, hogy hatékony természetes, illetve bio módszerekkel védekezzünk az atkák ellen. Ha már fertőzött a növényünk, a leveleket, szárakat és a növény egyéb fertőzött részeit metsszük meg jóval a hálón túl és dobjuk ki. Ha a fertőzés nagymértékű, ne sajnáljuk kidobni az egész növényt, a szomszédos növények védelme érdekében. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a vízhiány mind a fákat, mind a kerti növényeket érzékenyebbé teszi az atkák fertőzésére, ezért ügyeljünk arra, hogy a növényeinket megfelelően öntözzük.

Fertőzés esetén érdemes a növényeket sima vízzel is lemosni, így csökkenthetjük a kértevők számát. Az atkáknak vannak természetes ellenségeik, mint például a katicabogarak, a fátyolkák és a ragadozó atkák. Rovarölő szappanok, vagy botanikai rovarölő szerek használhatóak az erősen fertőzött területek helyszíni kezelésére. A gyümölcsfákon olajos lemosást alkalmazhatunk a szezon elején, vagy késő ősszel az áttelelő tojások elpusztítására. Ügyeljünk arra, hogy minden növényi részt permetezzünk, beleértve a levelek alsó részét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?