Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.04. szombat

agrarszektor.hu
Sok napsütés várható a jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, és csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg egy-egy zivatar - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.05.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.05.04.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.05.04.) napon.

2024.05.04. szombat: Sok napsütés várható a jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, és csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg egy-egy zivatar. Az északi szél délelőtt időnként megélénkül, nyugaton helyenként megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között várható. Késő estére 14 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár front nincs, szombaton a légkörben zajló néhány fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.05.05 vasárnap: Általában sok napsütésre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Elszórtan kialakulhat záporeső, zivatar. Több helyen megélénkül a déli, délnyugati szél, főleg zivatar térségében erős lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.

Friss híreink:

Végzetes hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé

Tombol a tavasz Magyarországon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy eljött a kertészkedés ideje. Nincs is annál jobb, mint mikor az ember a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztja. Ugyanakkor ültetésnél érdemes pár dologra odafigyelni, többek között arra is - amire egyébként nem sokan szoktak -, hogy mit mivel társítunk. Vannak növények, amiket kifejezetten ajánlott együtt termeszteni, és persze olyanok is, amiket jobb, ha távol tartunk egymástól.

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

Az elmúlt hetek időjárása rendkívül kiszámíthatatlannak bizonyult: ha az egyik hét elején még nyárias melegben és a hónaphoz képest rekord hőmérsékletekben lehetett részünk, könnyen megeshetett, hogy a hét második felére akár 15 Celsius-fokot is esett a hőmérséklet, és a hajnali fagyok sem voltak ritkák. Ilyen körülmények között pedig ember legyen a talpán, aki tudja, milyen munkákra készüljön a kertjében, vagy hogy mire és hogyan készítse fel a növényeit. De melyek is most májusban a legfontosabb a teendők a kertben? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyekre még ráérünk? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőt.

Mit hoz a jövő az agráriumban? - Agrofood és az Agrofuture konferencia májusban

Agrofood és Agrofuture névvel két új agrárkonferenciát rendez meg az idén a Portfolio Csoport, amely mindkét esetben hiánypótló rendezvényekkel lép a piacra. A május 22-i Agrofood Konferencia az élelmiszeripart érintő legfontosabb témákat, a május 23-i Agrofoture Konferencia pedig az agrárgazdaság legaktuálisabb fenntarthatósági és innovációs kérdéseit tűzi napirendre tematikus összeállításban.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Tévhitben él az öröklés kapcsán a legtöbb magyar: irtó fontos papíron múlik a családi vagyon sorsa

Lassan, de fokozatosan nő azok száma, akik végrendeletet készítenek. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara a Pénzcentrum megkeresésére kifejtette, gyakran van gond az otthon, kézzel írt végakaratokkal, a szigorú formai és tartalmi követelményektől való eltérés pedig azt is okozhatja, hogy a végrendelkezés érvénytelen, megtámadható lesz. Gyakori hiba például, hogy nincs kellő pontossággal megnevezve, kire mit hagyna az örökhagyó - de ebben túlzásba sem tanácsos esni, mert abból is probléma lehet. Összegyűjtöttük, mire kell figyelnie annak, aki kézzel írva, szakértő segítség nélkül készítené el végrendeletét, és a kamara azt is kifejtette, milyen szabályok között örökölhető tartozás Magyarországon.

Meg kell kongatni a vészharangot: elköszönhetünk ezektől az élelmiszerektől, ha kipusztulnak a beporzók

Bár a háziméhek által termelt mézet sokan szívesen fogyasztják, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb. Sok növény megporzásához külső segítségre, beporzó állatokra van szükség. Ezen fák, cserjék, vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól. Az állati beporzású növények táplálkozásunk alapkövei, de emellett gyógyszerek, bioüzemanyag, rostszálak, épület- és bútorfa alapanyagai is lehetnek. Mi történne, ha a beporzók eltűnnének a föld színéről? Cikkünkben ennek jártunk most utána.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?