Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.05. vasárnap

agrarszektor.hu
Általában sok napsütésre számíthatunk a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de délután főként a Duna vonalától keletre eső tájakon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.05.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.05.05.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.05.05.) napon.

2024.05.05. vasárnap: Általában sok napsütésre számíthatunk a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de délután főként a Duna vonalától keletre eső tájakon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé elszórt jelleggel zápor, zivatar is várható, de a Dunántúlon is kialakulhat néhány csapadékgóc. A déli, délnyugati szelet több helyen élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében szélerősödés is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntőrészt 24 és 28 fok között várható.
Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek. A szervezet számára ez a stresszmentes időszak lehetőséget kínál a regenerációra és a feltöltődésre.

A következő napon várható időjárás

2024.05.06 hétfő: A fátyol- és gomolyfelhők mellett nagyrészt napos idő várható. Északon, északkeleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar a magasabbra törő gomolyfelhőkből, másutt kicsi a csapadék előfordulási esélye. Élénk, időnként erős lökések kísérik a délnyugati szelet. Délutánra 24 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Új borsófajták lephetik el a földeket: nem is hinnéd, mitől különlegesek

A növényeknél a szaporodási időszak végét az jelenti, amikor a virágok és a termések kifejlődnek. Ez a növények életciklusának döntő pillanata, azonban a tudósok szerint az emberiségnek jobban meg kellene értenie azokat a tényezőket, amelyek ezt a folyamatot irányítják. Egy friss kutatás azonosította a borsónövényekben virág- és gyümölcstermését szabályozó gént, ami kulcsfontosságú lehet a szántóföldi növénytermesztés jövőjét illetően.

Végzetes hiba a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé

Tombol a tavasz Magyarországon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy eljött a kertészkedés ideje. Nincs is annál jobb, mint mikor az ember a saját maga által megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztja. Ugyanakkor ültetésnél érdemes pár dologra odafigyelni, többek között arra is - amire egyébként nem sokan szoktak -, hogy mit mivel társítunk. Vannak növények, amiket kifejezetten ajánlott együtt termeszteni, és persze olyanok is, amiket jobb, ha távol tartunk egymástól.

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

Az elmúlt hetek időjárása rendkívül kiszámíthatatlannak bizonyult: ha az egyik hét elején még nyárias melegben és a hónaphoz képest rekord hőmérsékletekben lehetett részünk, könnyen megeshetett, hogy a hét második felére akár 15 Celsius-fokot is esett a hőmérséklet, és a hajnali fagyok sem voltak ritkák. Ilyen körülmények között pedig ember legyen a talpán, aki tudja, milyen munkákra készüljön a kertjében, vagy hogy mire és hogyan készítse fel a növényeit. De melyek is most májusban a legfontosabb a teendők a kertben? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyekre még ráérünk? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőt.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Mára ez is luxus lett: konkrétan duplázódtak az esküvőárak 2024-re

Májusban veszi kezdetét a nem hivatalos esküvőszezon, és egészen szeptemberig, akár októberig is kitart, bár aki bevállal egy szép novemberi vagy januári keddi napot, az sokat spórolhat az amúgy egyre borsosabb költségeken. 2019-hez képest ugyanis konkrétan megduplázódtak a költségek, amit 5 éve 4 millió forintból ki lehetett hozni, az 2024-ben már inkább 8-10 millió forint környékén áll meg. Pontosabban nem áll meg, hiszen évről-évre 10 százalékot kúsznak fel az árak, sőt a korai előfoglalások miatt már a 2025-ös árakat is tudjuk:nem fognak örülni a jövőre házasodó párok.

Tömegek garázsában ott áll ez a legendás autó: vagyonokat érhet 2024-ben

Kevés olyan ember van idehaza, aki ne hallott volna már a Ladáról, vagy közkeletű elnevezésén a Zsiguliról. A Lada az évtizedek során belopta magát a magyarok szívébe és igazi kultuszt teremtett. A szocialista blokk slágeréből 17 millió darabot adtak el világszerte. A kezdetekben nem volt könnyű hozzájutni, mivel akkoriban 3-5 év körüli várakozási idő volt egy Zsigulira, hazánkba először 1971-ben érkezett. Tompa Gábor, a Veterán Zsiguli Egyesület elnökségi tagja a HelloVidéknek elmondta, hogy mára jelentősen megcsappant Magyarországon a Zsigulik száma, és csak ritkán találkozni velük az utakon, ugyanakkor vidéken még mindig nagyon sokan használják, leginkább munkavégzés céljából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?