2024. május 18. szombat Erik, Alexandra
Zseniális: ez az amerikai ötlet forradalmasíthatja a növénytermesztést

Zseniális: ez az amerikai ötlet forradalmasíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
Bár a különböző érzékelők, szenzorok, időjárásfigyelő állomások megjelenése a földeken hatalmas lépést jelentett az intelligens mezőgazdaság felé vezető úton, ezekkel az eszközökkel együtt egy újabb megoldandó probléma jelentkezett: ezeket el kell látni a működésükhöz szükséges energiával. Erre már több megoldás is létezik, mint például a hosszú élettartamú akkumulátorok, vagy épp a napelemek. Egy amerikai kutatócsapat azonban egy új, forradalmi megoldással rukkolt elő: egyenesen a talajon keresztül küldenék a szükséges elektromos energiát a földekre telepített mérőműszerek számára.

Az energiaellátás komoly akadályt jelent a valódi intelligens mezőgazdaság felé vezető úton. Még a leginkább energiahatékony eszközöknek is áramra van szükségük a GPS-koordináták, a nedvességszint, a hőmérséklet, a talaj savassága, a tápanyagkoncentráció és a betolakodó kártevők nyomon követéséhez és jelentéséhez. Erre pedig annyi megoldás létezik, ahány adatot kell nyomon követni: hosszú élettartamú akkumulátorok, napelemek, szélgenerátorok, lézer- és mikrohullámú energiasugarak, sőt, még kondenzátorral töltött drónok is, amelyek képesek az eltemetett indukciós tekercsek fölé telepedni és feltölteni azokat - olvasható az IEEE Spectrum oldalán. Most a cookeville-i Tennessee Technológiai Egyetem kutatói újabb új ötlettel állnak elő: közvetlenül a talajon keresztül küldenék a szenzoroknak az elektromos energiát. Ez nem csupán laboratóriumi kuriózum, ugyanis a kutatók egy nagyszabású kísérlet részeként több vegetációs időszakon keresztül egy kéthektáros tesztparcellán elosztott elektromos energiát továbbítottak a talajon keresztül (TTS) távérzékelők és nagy hatótávolságú, kis teljesítményű LoRa rádiók táplálására.

De hogyan is működik ez az új megoldás?

A mérnökök egy mobil napelemes csoporttal látták el energiával a tesztjeiket, és naponta nagyjából 0,1 kWh-ra volt szükségük. Ha kiskereskedelmi árakat fizettek volna ezért az energiáért, akkor ez naponta alig több mint forintba került volna. A kutatók TTS-rendszere három fő összetevőből áll: egy teljesítményadóból, egy vagy több teljesítményvevőből és több érzékelőmodulból.

Koncepcionálisan az adó és a több vevő összekapcsolt áramköröket alkot. Az áram az adónál mélyen a földbe kerül, a vevők pedig a mezőkön szükség szerint veszik fel. A kutatók a kísérlet eredményeiről szóló tanulmányban úgy fogalmaztak, hogy a TTS-rendszer geometriája egy vízkúthoz hasonló, ami lehetővé teszi, hogy ezt a [nagy hatótávolságú vezeték nélküli energiaátviteli] technikát a felhasználó számára nagyon kis költséggel integrálják a meglévő mezőgazdasági infrastruktúrába.

A mezőgazdasági talajok újabb jó tulajdonsága derült ki

Charles Van Neste, a Tennessee Technológiai Egyetem adjunktusa és kollégái 2016-ban kezdtek el dolgozni a TTS-energián. Azóta tanulmányozták a talaj elektromos tulajdonságait, és megtanulták, hogyan viselkedik az áram a föld alatt, miközben erőfeszítéseket tettek a rendszer nagyobb földterületekre való kiterjesztésére is. Munkájuk során a kutatók megtudták, hogy míg a talaj általában megbízhatatlan vezető, a mezőgazdasági talaj - amelyet öntöznek és rendszeresen ionokkal látnak el a műtrágya révén - sokkal jobb elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

A Tennessee-i Műszaki Egyetem világszerte szabadalmat nyújtott be a TTS-re. A kutatók egy induló vállalkozással már dolgoznak a felfedezés piaci termékké alakításán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?