Ez súlyos: őrület, ami a zöldségek árával történik Németországban

Ez súlyos: őrület, ami a zöldségek árával történik Németországban

agrarszektor.hu
33 százalékkal csökkent egy év alatt a zöldségek átlagára Németországban. Az import áru árának jelentős zuhanása a német szupermarketekben a tavalyi magas bázisnak köszönhető.

A Groenten & Fruit felmérése szerint a német szupermarketek a holland és a belga áruházláncoknál lényegesen nagyobb mértékben alkalmazzák fogyasztói áraikban a zöldség-beszerzési piacokon tapasztalható árcsökkenést. Ez különösen szembetűnő, ha az előző évek átlagáraival hasonlítjuk össze a jelenleg tapasztalható fogyasztói árakat: Németországban a márciusi árszint már a 2022-es alatt volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 33%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - írja a FruitVeB.

A Benelux államok és Németország közötti hatalmas eltérés a spanyol zöldségek tavalyi extrém magas áraival magyarázható. A német piac ugyanis a beszerzési módszerek eltérése miatt érzékenyebb az áringadozásokra, ami azt jelenti, hogy 2023-ban magasabb árakat fizettek. Az egy évvel korábbi árakkal történő összehasonlítás esetén tehát a német importőrök számára az idei árak relatíve jóval alacsonyabbak, mint a tavalyiak, ráadásul ezt az árkedvezményt a holland és belga kiskereskedőkhöz képest az áruházláncok jóval közvetlenebbül adják tovább a vevőknek. Ennek oka, hogy a holland szupermarketek kiskereskedelmi áraikat inkább a szerződésekben szereplő rögzített beszerzési árak alapján kalkulálják, mivel így az üzletek kevésbé kockáztatják az olyan árcsúcsok kialakulását, mint amilyet 2023-ban tapasztalhattak a német vásárlók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?