Ezt tudja Szlovákia: kis agrárium, nagyobb ipar

Ezt tudja Szlovákia: kis agrárium, nagyobb ipar

agrarszektor.hu
Jó adottságokkal, de aránylag kis területtel és ennek megfelelően mérsékelt mezőgazdasági termeléssel rendelkezik európai mértékkel mérve a szlovák agrárium, az északi szomszédnak ugyanakkor vannak erősségei: mindenekelőtt a jelentős élelmiszer-feldolgozás. A nyitott, az exportra alapozó, de az importra is rászoruló Szlovákia távolról sem önellátó, de élelmiszeripara így is jelentős szeletet hasít ki a gazdaság egészéből. A környező országokat bemutató sorozatunkban ezúttal az északi szomszéddal foglalkozunk.

Az ország mező- és erdőgazdálkodásának virágkora 1980-ra tehető, ekkor a szektorban közel 382 ezer főt foglalkoztattak. Kicsivel több, mint 10 évvel később, 1991-ben ehhez képest már 27 %-kal kevesebben, míg 2022-re mindösszesen 83 ezer főt számlált az agráriumban dolgozók száma. Ez a 80%-os visszaesés nem volt hatással az ország mezőgazdasági teljesítményre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanez a helyzet az állattenyésztés terén is, hasonló mértékű visszaesést tapasztalhatunk. Az 1987-es adatokhoz képest napjainkig a szarvasmarha-állomány 52%-kal, a sertésállomány 70%-kal a baromfiállomány pedig 89%-kal esett vissza. Az ország területének 33%-a szántóföld, 41%-a erdő, 17%-a rét, illetve legelő.

Kedvező adottságok kisebb területen

A Szlovák Köztársaság mezőgazdasági feltételei alapvetően kedvezőnek mondhatóak. Az ország Közép-Európában helyezkedik el, a Kárpátok vonulatának köszönhetően a terület északi és középső része hegyvidéki terület, míg a déli és keleti országrészt síkságok jellemzik.

Nyitott gazdaság, ipari hangsúllyal

Az országban nagy jelentőséget kap az import, illetve az export. 2020-ban az export értéke elérte a 76,1 milliárd eurót, az import pedig 72,8 milliárdra euróra volt tehető.  Az Európai Uniós tagállamok közötti jövedelemkülönbségek az agrárszektorban is jelentősek.

A mezőgazdasági támogatások az EU-ban 2019-ben elérték az 54,2 milliárd eurót, amelynek 76,4 százaléka a régebbi tagországokba került. Szlovákia a támogatások 1,1 százalékát kapta meg- írja cikkében a Magyar Mezőgazdaság.

Jelentős az autógyártás, nagy teret kap a vegyipar, illetve az elektronika nagyipari vállalatai. Az ipar mellett a turizmus is nagymértékben növekedett, de közel sem annyit, mint a környező országokban. Turizmus tekintetében a síparadicsomok nagy szerepet töltenek be. Szlovákiában is, mint ahogyan több közép-európai országban, alacsony szinten tart a kutatás-fejlesztés. Ennek oka az oktatásra vezethető vissza, legfőképp az informatikai ismeretek hiánya okozza a fő problémát, ezekre a fejlesztésekre kevés támogatás jut.

Az élelmiszeripar így is jelentős

Szlovákia mérete és éghajlata miatt számos friss élelmiszeripari termék esetében importra szorul. Az összes mezőgazdasági import több mint 75 százaléka más uniós országokból származik, különösen a szomszédos Csehországból és Lengyelországból, majd Németország érkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ágazat legnagyobb részét a tejtermelés (18 százalék) teszi ki, amelyet a hústermelés (17 százalék), a sörfőzés (8 százalék), a baromfitenyésztés (8 százalék) és az édesség-sütőipar (7 százalék) követ. Szlovákia 2022-ben 42,26 millió dollár értékben importált amerikai élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket, ami 12 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

Ezáltal olcsóbban és nagy tömegben találnak forrást az élelmiszeripari cégek is, amelyek könnyebben fejleszthetnek, mint magyar társaik, ráadásul az árfolyamingadozás kockázatával sem kell szembenézniük.

Van még hova fejlődni

A Szlovák Köztársaság jelenleg így is csak a polgárok élelmiszer-fogyasztásának 40 százalékát képes fedezni. A politikusok hosszú távú, az élelmiszer-önellátás növelésére irányuló deklarált erőfeszítései ellenére a Szlovák Köztársaság egyre inkább függ a külföldről importált élelmiszerterméstől. Ezen a helyzeten akar változtatni a jelenlegi kormány is, amely az élelmiszer-önellátás növelését az állam stratégiai érdekének tekinti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?