2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Az EU agrárbiztosa hálás a tüntető gazdáknak

Az EU agrárbiztosa hálás a tüntető gazdáknak

agrarszektor.hu
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa elmondta, hálás a gazdálkodók közelmúltbeli tiltakozási hullámáért, amely segített választ adni a közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos problémára. Egyben kiemelte, hogy Ukrajna csatlakozása kihívást jelentene az uniós piac számára, így kiemelten fontosnak tartja, hogy megakadályozzák azt, hogy az ukrán nyersanyagok beáramlása veszélyeztessék az EU piacát. 

Hálás vagyok a gazdáknak a tiltakozásokért. Segítettek, hogy elég gyorsan reagáljunk az ágazat problémáira

- mondta Wojciechowski az Euractivnak adott exkluzív interjújában. Az uniós intézmények a demonstrációkra egy csomaggal válaszoltak, amely lazította a gazdálkodók KAP-támogatásokhoz való hozzáférését, illetve a környezetvédelmi követelményeket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait. A rendeletmódosításoknak köszönhetően több szabályban is történtek változások. Az Európai Unióban most elfogadott könnyítések egy része már a 2024-es kérelmezési időszakban életbe léphet. A támogatási feltételek egyszerűsítése érdekében módosultak az uniós rendeletek, így a tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy kiigazítsák a szabályaikat, amelyek akár már a 2024-es kérelmezési időszakban könnyebbséget jelenthetnek a mezőgazdasági termelőknek. Az új szabályozás szerint a tagállamok minden naptári évben két alkalommal módosíthatják a KAP Stratégiai Tervet. Wojciechowski szerint a zöld megállapodás nem volt hiba, de a KAP zöld szabályainak jelentős részét gyakorlatilag lehetetlen lett volna végrehajtani a gazdálkodók számára.

Azt üzenem az utódomnak, hogy a célok eléréséhez az ösztönzésre kell összpontosítani, nem a kötelezettségekre. Ha zöldebbé akarjuk tenni a mezőgazdaságot, segítséget kell nyújtanunk a gazdáknak

- mondta Wojciechowski.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna csatlakozása kihívást jelentene az uniós piac számára, így kiemelten fontosnak tartja, hogy megakadályozzák azt, hogy az ukrán nyersanyagok beáramlása veszélyeztessék az EU piacát. Hozzátette, hogy az ország csak a megfelelő feltételek megteremtése esetén csatlakozhat a közös piachoz. Ha Ukrajna csatlakozna, akkor felül kellene vizsgálni a területalapú támogatást, mert akkora területtel rendelkezik az ország, hogy gyakorlatilag nem lehetne győzni anyagilag. 

Wojciechowski szerint a gazdák tiltakozása pozitív hatással volt az Európai Bizottságra. Egyúttal fontos lenne, az EU élelmiszerszektor biztonságát, stabilitását, fenntarthatóságát és szolidaritását erősítsék. Szerinte a KAP költségvetésének növekednie kell az élelmiszer-termelés biztosítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06