2016

02

Országos mezőgazdasági szakfolyóirat

A Vitapol

Címke: , ,

Google+ 

Oldalszám: 91

A huminanyagok, /huminsavak, fulvosavak/ a növényi eredetû biomassza évezredes bomlási folyamataiban keletkeznek (növény, tõzeg, lignit, barnaszén, feketeszén, gyémánt). A természetes huminsav és fulvosav legalább 70 féle ásványi anyagot tartalmaz önmagában és mindezeket felvehetõ, biológiailag hasznosítható formában. Érdemes megjegyezni, hogy a világ legjobb minõségû, legtisztább huminanyag lerakódása Magyarországon található.

 

 

A huminsav és fulvosav évezredek óta ismert gyógyászati hatásait, mint „természetes antivirális hatóanyagot” és „alternatív antibiotikumot” a modern tudomány is felfedezte. A huminsav és fulvosav mikroelemekkel képzett komplex vegyületei természetes megoldást nyújtanak a technikai civilizáció kihívásainak megfelelni vágyó ember testi, lelki és szellemi megpróbáltatásaihoz is.

Az Organit Kft. huminsav és fulvosav alapú, ma már a nemzetközi piacokon is elismert termékei több csoportra oszthatók:

– Talajjavító szerek, talajkondicionálók, levéltrágyák. Ezeket a termékeket, Úgynevezett oxidált szenekbõl állítjuk elõ, melyeknek ásványtani nevük Leonardite. A világon nagyon kevés ilyen oxidált szénlelõhely létezik, a legjobb minõségû Leodardite (Dudarit) Magyarországon található.

– Ásványi takarmányok, ásványi mikroelemek, premixek gyógyhatású készítmények, Vitapol termékcsalád.

– Humán gyógyászati és étrend kiegészítõk is.

Az ásványi takarmányok, és gyógyhatású készítmények alapanyaga a humifikáció korai fázisában maradt tõzegfajták, melyek humin anyaga a Leonarditehoz hasonlóan egyedülálló a világon.

Takarmányozási kísérleteinket a 90-es évek második felében kezdtük, bár a 70-es években már voltak olyan elképzelések, melyek Magyarország összes premix szükségletét huminsavas mikroelemekkel képzelték megoldani.

Elsõ termékünk a Vitapol szuszpenzió volt. melyet az etológusok nagy megdöbbenésére a kétnapos malac jóízûen elfogyasztott.

 

 

A szuszpenzió hatására

– növekszik a választási súly az almok kiegyenlítettek lesznek
– csökken az elhullások száma és a gyógyszerfelhasználás
– megelõzi a hasmenéses jellegû betegségeket
– erõsíti az immunrendszert, elmarad az Úgynevezett választási stressz
– elõsegíti az emésztõ rendszer kialakulását, mûködését,- magas rost tartalmánál fogva.

A szuszpenzió adagolása azonban problémás volt, ezért elkészült a porított változata Vitapol Pulvis.

A por megjelenésével folytattuk a malac kísérleteinket. de már egyidejûleg elkezdtük a broiler-csirke és a szarvasmarha etetési kísérleteket is.

Kezdetben úgy gondoltuk, hogy elegendõ a huminsavak etetése 25-30 kg-os súlyig, addigra úgy felerõsödött az immunrendszer, hogy nincs szükség a hízlaldában a további etetésre, ma már tudjuk, hogy érdemes tovább etetni. Javul a folyamatos takarmányfelhasználás, hamarabb elkészülnek a hízók is.

Lehetõleg már a prestarter-starter takarmányoknál 0,5-1 %-ban javasoljuk a bekeverést, választás után pedig 0,5 %-ban keverjük a tápba a Vitapol Pulvis takarmánykiegészítõt.

A Vitapol Pulvist, mint alapot meghagyva, az igényeknek megfelelõen, és a Takarmánykódex elõírásait betartva, kelátkötésû rézzel, illetve cinkkel dúsított Vitapolt is gyártunk.

Tapasztalataink alapján a választást követõ emésztõszervi vagy légzõszervi megbetegedések megelõzésére, a legyengült immunrendszer támogatására a Vitapol rézzel illetve cinkkel dúsított változatát javasoljuk.

A mikroelemek a huminsavakhoz kötött formában folyamatosan szívódnak fel, mert egy részük a bél nyálkahártyájához kötõdve folyamatosan segíti az ásványi anyagok és mikroelemek felvételét, másik részük viszont a kisebb molekulájú huminsavaskhoz kötve bekerül a keringési rendszerbe. A huminsavak adszorpciós immunrendszer erõsítõ és detoxikáló hatásai így együttesen érvényesülnek a dúsított mikroelemek kedvezõ élettani és hozamfokozó hatásaival együtt. A várható eredmények a következõk:

– megelõzi a takarmányváltás okozta emésztési gondokat.
– erõsíti az immunrendszert,
– javítja a takarmányhasznosulást, növeli a súlygyarapodást,
– csökkenti a gyógyszerfelhasználást, eredményesen használható antibiotikumos kezelések kiegészítésére,
– egységes az állománynövekedés,
– fentiek együttes hatása lerövidíti a nevelési idõt.

A Vitapol Cu és Zn pulvis ásványi takarmányokat kiegészítve a Fulvix nevû, vízben oldódó fulvosavas termékünk egyidejû itatásával, igen jó tapasztalataink vannak vírusos eredetû tünetek kezelésében is. Azok a termelõk, akik saját pénztárcájukon megtapasztalták a huminanyagok kedvezõ hatásait, a Vitapol pulvist végig etetik a hízlalási ciklus alatt is.

Külön programunk és vastartalmú Vitapol Fe pulvis termékünk van a kocák immunrendszerének erõsítésére, az ivarzási ás vemhesülési problémák megelõzésére:

– javul a tejhozam,
– megnövekszik a vér vastartalma,
– javul a vemhesedési százalék,
– megköti és kiüríti a takarmány-toxinok jelentõs részét,
– megnövekszik az élve született malacok száma,
– kiegyenlítettek sz almok, nagyobb súlyúak a malacok

A Vitapol Fe pulvison kívül alaptermékeink etetése is kedvezõ tapasztalatokat eredményez a tenyészállatok nevelésében.

Varga Csaba
termék menedzser
06-30/561-4065

ORGANIT Kft., 8175 BALATONFÛZFÕ Ipari Park 1498/279 hrsz.
Tel.: +36-88/574-535 fax: +36-88/574-534 www.organit.hu  

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., 8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.
Tel.: +36-22/516-419 fax: +36-22/516-416 www.alpha-vet.hu

Olvasta már?

Tavaszi Vásár a Déli-Farmnál