Heti fókusz: Prémiumminőség – nézzük ilyen szemmel a búzafajtákat!

Agro Napló
Mit ajánlanak partnercégeink a prémiumminőségű búzafajtát kereső gazdák részére? A válaszokért kattintson!

Prémium minőség – nézzük ilyen szemmel a búzafajtákat!

A hozzászólásokért kattintson!

Cseuz László
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Cseuz László (Gabonakutató Nonprofit Kft.)  

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. az idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját. Az ötven esztendeje tartó kalászos nemesítési programunk 93 kenyérbúza, 10 durum búza, 6 tritikálé, 10 árpa, 12 zab elismert fajtát adott a köztermesztésnek.

A búza sok értékmérő tulajdonsága közül fontossági sorrendben a termőképesség után azonnal a minőség következik. E két tulajdonság általában negatív korrelációban áll egymással, így a termelőknek dönteniük kell, amikor a nagyszámú búzafajta (kb. 160 csak a hazai listán) közül választanak. Még a takarmány célú felhasználás is magas fehérjetartalmat kíván, hiszen a magas nyersfehérje tartalom értékes importfehérjét válthat ki. Maga a minőség is rendkívül sokrétű és összetett tulajdonság, a felhasználási cél által meghatározott.

A búzából pékipari felhasználáson kívül is sokféle élelmiszeripari termék készül. A mellékelt ábra bemutatja, milyen, egymásnak ellentmondó tulajdonságok lehetnek fontosak a kiváló minőségű száraztészta, kenyér, lepényfélék vagy keksz-, piskóta- és ostyagyártás szempontjából. A kenyérbúzából hazánkban hagyományosan elsősorban péktermékek készülnek, így alapvetően az ilyen irányú minőségi tulajdonságok számítanak. A pékipar szempontjából fontos a magas nyersfehérje tartalom, a nedvessikér tartalom, valamint a kenyértészta reológiai minősége. Ez utóbbit farinográfos, extenzográfos és alveográfos vizsgálatokkal teszteljük, mivel a különböző országok még a reológiai tulajdonságok közül is mást és mást tartanak elsődlegesnek.

Fajtáink között mindig voltak kiváló kenyérsütési minőséget adó fajták. A jelenlegi portfóliónkból két fajtát tudunk javasolni, amelyek kifejezetten a prémium kategóriát képviselik.

A GK Békés 2005 óta van köztermesztésben. Noha a klasszikus javító búzák közé sorolható, kiváló terméspotenciállal rendelkezik, termesztői üzemi körülmények mellett 6-8 tonna hektáronkénti kiváló minőségű szemterméssel számolhatnak. Kiváló minősége és nagy termőképessége révén igen népszerű fajta, elismerését követően éveken keresztül az ország legnagyobb területen termelt búzafajtája volt. A GK Békés korai, középmagas, kitűnő bokrosodó képességgel rendelkező kenyérbúza. Kalásza érésben fehér, szálkás. Szemszíne piros, tetszetős, nagy ezerszem tömegű. A legtöbb gombabetegséggel szemben átlagos ellenálló képességgel rendelkezik, azonban a sárgarozsdával és a kalászfuzáriummal szemben preventív védelem szükséges. A szemtermés valóban prémium minőségű, nyersfehérje tartalma 14-16%, nedvessikér tartalma 33-36%, Zeleny-indexe 55-65 ml. Farinográfos értéke alapján az A2-A1 kategóriába sorolható, extenzográfos energiája 100-120 cm2.

GK Békés

GK Bakony

Másik, prémium minőségi kategóriába sorolható fajtánk a GK Bakony 2015 óta van köztermesztésben. Szárszilárdsága kitűnő, jól bokrosodik, kalásza hosszú, szálkás, igen produktív. Produktivitásban hasonlóan a GK Békés fajtához – a legnagyobb hozamú javító búzák közé sorolható, így a fajta termelői 6,5-8 t/ha-os hozamra számíthatnak. Kórtani szempontból kiemelkedő tulajdonsága a szárrozsdával és levélrozsdával szembeni kitűnő ellenállóképesség, míg a sárgarozsda ellen preventív levélvédelem szükséges. Szemtermése acélos piros, fajsúlyos, hektoliter súlya nagy (80-82 kg), ezerszem tömege 40-44 g. A szemek beltartalma kiváló, 13,5-16% nyersfehérje és 34-35% nedvessikér tartalommal. A reológiai tulajdonságai és farinográfos értékszáma alapján A2 kategóriába sorolható, extenzográfos energiája alapján 110-140 cm2, alveográfos W értéke 280­-320 10­4 J.

E két javító minőségű búzafajta mellett számos kiváló malmi minőségű és nagy termőképességű kenyérbúza fajtával rendelkezünk. Meg kell említenünk a 2005 óta töretlenül népszerű GK Csillag fajtánkat is, amely évek óta a minőségi búzatermesztés egyik zászlóshajója.

A kenyérbúzák mellett prémium minőségű durumbúza fajtákkal is rendelkezünk. A GK Bétadur évtizedek óta az egyik legnagyobb területen termesztett őszi durumbúza Magyarországon. Máig töretlen népszerűségét kiváló alkalmazkodó képessége mellett prémium minőségének is köszönheti. Termesztői üzemi körülmények mellett 4,5-7,5 t/ha szemtermést takaríthatnak be. A szemek üvegesek, acélosak, borostyánsárgák. Grízhozamuk 65-70%, béta karotin tartalmuk 6,5-10 mg/kg. A szintén prémium kategóriába sorolható GK Julidur hasonló minőségi tulajdonságok mellett magasabb terméspotenciálja és levélbetegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt érdemel figyelmet.

A szegedi búzafajtáinkkal – sokszínűségük, kiváló minőségük, nagy termésstabilitásuk és nem utolsósorban kitűnő alkalmazkodóképességük révén – minden termelői igényt ki tudunk elégíteni.

A Gabonakutató vetőmag katalógusa letölthető az alábbi képre kattintva.

További információ:
www.gabonakutato.hu

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

Az elmúlt években egyre divatosabbá vált, csupán bő terméssel kecsegtető búzafajtát vetni. A terménypiaci előrejelzések sok gazdát tereltek a mennyiségi kalászos fajták választásának irányába. A termesztés során sok termelő esetében a minőség egyre inkább másodrangú kérdéssé válik. Minél többen fognak így gondolkodni, annál nagyobb válogatási lehetőség nyílik a keverőüzemek részére, akik túlkínálat esetén logikusan a magasabb fehérjetartalmú kalászos irányába mozdulnak, hiszen a fehérjét így kisebb mértékben kell a drága egyéb fehérjehordozó takarmányalapanyagból pótolni. 

De mit tegyenek azok a gazdaságok, akiknél a szerényebb adottságoknak köszönhetően a hosszú évek átlagában nem tudnak 5-6 tonna /ha feletti termésátlagokat produkálni?

A prémium kategóriáról…

Logikus döntésnek tűnik, hogy ők a magasabb minőség irányába mozdulnak el. A hazai búzatermés jelentős része export piacokon talál gazdára. Különösen igaz ez az úgynevezett prémium minőségi búzákra. De mit is takar ez a kategória? A Karintia Kft. a prémium kategória kifejezést leginkább olyan búzafajták esetében alkalmazza, mely fajták képesek

  • 15% feletti fehérjetartalom,
  • 80 kg/Hl hektolitersúly,
  • 300 sec feletti esésszám elérésére.

De bár csak ennyi lenne. Az olasz malmok által kiemelkedő jelentőséggel bíró paraméterekről is beszélnünk kell. Ezek közül az elvárt értékek:

  • 300 (10-4 J) W alveográfos értékszám, és a legfeljebb
  • 0,5 P/L érték elérésére.

A fehérje mennyisége mellett ugyanis egyre inkább annak a minősége értékelődik fel. A tészta dagasztás közbeni viselkedésének, nyújthatóságának, rugalmasságának, azaz reológiai tulajdonságainak vizsgálata a hazai malmok számára is ismert fogalom, ugyanakkor még ritkán rögzítik az adásvételi szerződésben ezeket a paramétereket. Nem így az osztrák és az olasz malmok.

A Pannon régóra nemesített genetikák

A prémium minőséget adó búzafajtákat leginkább az osztrák és az olasz piac keresi és fizeti meg. Ez azt is jelenti számunkra, hogy a fajtaválasztáskor az ottani malmok által is keresett fajtát érdemes választani. 20 éve gyűjtjük ezen a téren a tapasztalatot. A Karintia Kft. már 1998-ban olyan ausztriai nemesítésű fajtákat forgalmazott az országba, melyek beltartalma alkalmas lehetett a fent nevezett kritériumok teljesítésére. Az azóta eltelt hosszú évek alatt, számos kísérletet állítottunk be és elemeztünk ki annak érdekében, hogy mi magunk is megtudjuk, mely fajták milyen körülmények közt állják meg leginkább STABILAN az ország legkülönbözőbb pontján a helyüket. A Pannon régóra nemesített genetikáinknak köszönhetően mára már a szélsőségesebb időjárásnak ellenálló fajtákkal lehetünk a hazai piacon.

Legjobb megelőzés a fajtaválasztás

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően a gazdák részéről növekszik a betegség ellenálló fajták iránti igény. A 2014-es évi jelentős mértékű sárgarozsda fertőzés és az idei, a búza virágzáskor érkező rendkívüli csapadékos időjárás okozta kalászfuzárium betegségek csak tovább fogják erősíteni ezt az igényt. Hisszük, hogy a LEGJOBB MEGELŐZÉS A FAJTAVÁLASZTÁS.

Miért ellenállóbbak a mi fajtáink?

Az ugyancsak a Mauthner csoporthoz tartozó testvércégeinkben tevékenykedő nemesítők számára régóta alapkövetelmény a betegség-ellenálló fajták nemesítése. Ennek okai:

  • Ausztriában a bio gazdaságok aránya régiónként eltérő mértékben, de a 30%-ot is elérheti. A Karintia által forgalmazott fajták nagy része a BIO gazdaságok számára is elérhetőek. Ott nincs lehetőség a kémiai úton történő beavatkozásra.
  • Fajtáink kiemelkedő betegség-ellenálló képességének másik oka az osztrák gazdák takarékos gondolkodásában rejlik. Ausztriában ugyanis a gazdák előszeretetten vesznek részt különböző öko-programokban. Ezek lényege, hogy az elhagyott gombaölőszeres beavatkozás plusz támogatást jelent számukra, ezzel csökkentve a környezet terhelést. Ilyen programokban pedig csak ellenálló fajtákkal szabad részt venni.

A fent nevezett okok egyenes következménye, hogy a nemesítőink a betegség ellenállóságra rég óta igen nagy figyelmet fordítanak.

De melyek is ezek a prémium kategóriába sorolt fajták:

A prémium négyes fogatunk:

  • ADESSO,
  • TOPKAPI (új)
  • MAURIZIO (új) és a
  • MIDAS őszi búzafajták.

A fajtákról bővebb információ a Karintia katalógusában az alábbi képre kattintva:

A Karintia idei Kalászos szakmai napján készült videóját a képre kattintva tekintheti meg:

További információ:
www.karintia.hu

 

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. A minőségi árualap előállítása iránti elkötelezettség akár érzelmi alapokon is megközelíthető, fontos tényezője a hazai őszibúza-termelésnek.

Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémiumminőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Ugyanakkor az is tény, hogy a kiváló minőség előállításának és az érte remélt profitnak a legkifinomultabb fajtaválasztás és technológia alkalmazása mellett is vannak jelenleg korlátai. Emiatt az érzelmi alapú elhatározásokat felváltotta a gazdaságossági szempontokat előtérbe helyező termelésszervezés. Hiszen a haszonról senki sem mondhat le! Pláne úgy, hogy azt a hozamok évjárati ingadozásai, a piaci környezet gyors változásai és egyéb közgazdasági szempontok évről évre jelentősen módosítják. Olykor csak kis különbség tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során. Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzafajtákra és -hibridekre alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni, ezzel is csökkentve a termelési, a közgazdasági és a piaci kitettséget.

Természetesen a kalászosárumag és különösen a búza termésének értékesítési lehetőségei továbbra is erősen szegmentáltak. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre az exportcélpiacainknál és a feldolgozóknál jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint takarmánybúzára. Cégünknek kalászosprogramjában ennek megfelelően valamennyi, a lehetséges minőséget és az elérhető mennyiséget érintő kihívásra megvan a válasza (1. táblázat). Fajtáink többségénél évek óta a gyakorlat is igazolja a mennyiség és minőség kettősének zseniális kombinációját.

Sőt egyes búzahibridek (HYFI, HYDROCK, HYWIN, HYBIZA, HYNVICTUS) bizonyítják, hogy kimagasló hozamok mellett is elérhető a malmi minőség. A fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást egyaránt. Portfóliónk ugyancsak prémium, azaz magas minőséget produkáló szegmensének oszlopos tagja a CH COMBIN, amely piacos kinézetű szemekből álló, nagy sikér- és fehérjetartalmú árualapot ad országszerte. A megkésett vetésekben hatékonyan alkalmazható, magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó járóbúzánk, a LENNOX is hatékony válasz a termelési kihívásokra a kiemelkedő malomipari paramétereket zászlóra tűző gazdaságokban. Magas minőséget biztosító portfóliónk új tagjai a LINDBERGH és a CHIRON búzafajták, amelyek robbanásszerűen növekedő vetésterületen bizonyítják létjogosultságukat. Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkeznek az AMUN, ATTRAKTION, MIRANDUS és a bőtermő, szálkás kalászú CAMELEON fajták. Az említett fajtákat területi szaktanácsadó kollégáink segítségével, továbbá a termelési gyakorlatból vett tapasztalatok alapján és kiadványainkon keresztül még jobban megismerhetik. Biztosak vagyunk benne, hogy az igényeket folyamatosan fejlesztett portfóliónk segítségével a termelési iránynak megfelelő adottságú fajtákkal és hibridekkel, valamint a kapcsolódó technológiák megismertetésével napjainkban széles körűen ki tudjuk szolgálni.

A SAATEN-UNION őszikalászosvetőmag-katalógusa letölthető az alábbi képre kattintva.

  

További információ:
www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!