A Kverneland fejlesztések ismérvei: idő- és költségmegtakarítás, rugalmasság, hatékonyság

Agro Napló
Gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Kverneland az olaszországi Ravenna mellett, ahova az Agro Napló is hivatalos volt. Tíz esztendeje van a Kverneland a Kubota tulajdonában, a cég a világ 3. legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójaként hozza azokat az előnyöket, amelyeket pozíciójából adódóan képes biztosítani, úgy, mint a folyamatos termékfejlesztéseket, a smart farming innovációkat, vagy az erőgépek és munkagépek egy rendszerként való kezelésének lehetőségét.

Az óriáscég 2021-ben 561 millió euró árbevétellel 14%-os növekedést ért el az előző évihez képest, az idei első negyedév további 16%-os növekedést mutat az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. Nyolc országban tíz gyárral vannak jelen, az európai beruházásaik a pandémia idején sem álltak le: 2021-ben a Kverneland és Kubota gépek együttes bemutatására közös központi értékesítő telephelyet nyitottak Franciaországban, 2024-ben fejeződik be Hollandiában egy új, modern tréningközpont megvalósítása oktatási és konferenciaközponttal, valamint a Kverneland 2021-ben 80%-os tulajdonrésszel megvásárolta a szegmensben piacvezető, szalagos rendképzők gyártásával foglalkozó olaszországi ROC gyárat. A Kverneland-startégia, miszerint a fejlesztéseik a fenntartható mezőgazdaságot szolgálják, visszaköszön a legújabb munkagépeikben, amelyekből néhányat – a magyarországi piacon nagy érdeklődésre számot tartó innovációkat – mutatunk be.

Költségmegtakarítás a Kverneland Enduro T új, vontatott modellekkel

A Kverneland bővítette az Enduro és az Enduro Pro szántóföldi kultivátor kínálatát egy 4 és egy 5 m munkaszélességű vontatott modellel. A Kverneland Enduro T és Enduro Pro T modellek megfelelnek a közepes méretű gazdaságok igényeinek. Rugalmasan kombinálhatóak, nincs szükség a traktoroldalról nagy emelőképességre. A 3 kapasorral felszerelt Enduro/Enduro Pro T modellek egy menetben elvégzik a talaj megmunkálását, egyengetését és visszatömörítését. Használatával időt és költséget tudunk megtakarítani. A 280 mm-es kapaosztás, a 750 mm-es kapasorok közötti távolság és a nagy – 870 mm-es – hasmagasság jó keverést és egyengetést eredményez az eltömődés veszélye nélkül.

A talajvisszazárás kiemelt jelentőséggel bír a talajművelőgépek esetében. Felgyorsítja a szalma bomlását, csökkenti a kártevők által okozott károkat és megőrzi a talajnedvességet azáltal, hogy egyengetett és időjárásálló felszínt hagy maga után. A legjobb eredményt akkor kapjuk, ha a henger tökéletesen megfelel a különféle feltételeknek és követelményeknek. A lezáróhengerek széles választékát tovább bővítették, ezért az Enduro T és Enduro Pro T modellekhez rendelhetők az Actipress Single, Actipress Twin és a Dupla pálcás hengereik. Az új ujjas borona használatával aprómorzsás, egyengetett talajfelszínt biztosítunk, amely segíti a gyomok és az árvakelés megindulását az első tarlón végzett művelet után.

Kverneland Enduro Pro T Actipress Twin hengerrel szerelve – teljes átvágás és intenzív keverés

Az Enduro T/Enduro Pro T 2 féle kapaszárral érhető el, amelyek különféle csavarozott kapákkal (hőkezelt vagy karbidos kivitelű) szerelhetők fel, valamint elérhetőek a Knock-on rendszerű gyorscserélésű kapák is, azért, hogy könnyen tudjunk alkalmazkodni a különböző munkamélységekhez és feladatokhoz. Köves körülmények között, valamint a megfelelő talajba hatoló erő elérése érdekében javasolt a jól bevált Kverneland laprugóval és üreges kapaszárral felszerelt Triflex 700 kapaszárak használata. Az üreges szárak extra szilárdságot biztosítanak, jó talajba hatoló képességgel rendelkeznek. A 700 kg-os kioldó erő és 27 cm-es kioldási magasság pedig garantálja a problémamentes használatot. A keskeny kialakítás és a speciális forma csökkenti a vonóerőigényt, miközben tökéletes behatolást biztosít a tömörödött talajba.

Kverneland f-drill fronttartály az extra rugalmassághoz

A Kverneland f-drill fronttartály további rugalmasságot biztosít a gazdálkodóknak, mivel bármely gazdálkodási rendszerhez illeszthető, különféle munkaeszközökkel, különböző munkaszélességekben használható. Alkalmas apró, illetve nagyobb magvak és műtrágyák kijuttatására. Egy menetben vetés és műtrágyázás, vagy kétféle vetőmag kombinált kijuttatása is lehetséges. Tavasszal a Kverneland f-drill műtrágyatartályként használható az Optima F vetőgéppel összekapcsolva, vagy például a Kultistrippel kombinálva sávos talajműveléshez. Ha egy forgóborona-vetőgép-kombinációhoz, például a Kverneland e-drill-hez csatlakozik az f-drill, akkor kiegészítő vetőmagtartályként használható keverék vagy tavaszi növények vetéséhez. Nyáron és ősszel a fronttartály kombinálható a Kverneland forgóboronával és a jól ismert csoroszlyasínnel, így 3,0-tól 6,0 m-ig terjedő munkaszélességű kompakt kombinációt kapunk.

A Kverneland f-drill jó rálátást biztosít mind szállítás, mind munka közben

A Kverneland f-drill moduláris felépítése egyenletes súlyelosztást biztosít a gép elrendezésében, maximális kapacitás mellett. Ez javítja a biztonságot és a manőverezhetőséget, ugyanakkor korlátlan rálátást biztosít a vezetőnek a gép teljes összeállítására. A kiemelhető tömörítő keréksor tehermentesíti a mellső tengelyt, miközben megőrzi a jó kormányzási képességet. A tömörítő keréksor nyomkövető, valamint húzott rendszerű, ami csökkenti az energiaszükségletet és az üzemanyag-fogyasztást. A fronttartály ISOBUS-s változatban is elérhető. A stabilitást növelve kiegészítő súlykészlet is kapható.

A fronttartályok két méretben és két változatban kaphatók. Az f-drill kompakt űrtartalma 1600 liter, az f-drill maxi pedig 2200 literig magasítható. A standard változat egy ELDOS adagolóegységgel van felszerelve. Vetőmag vagy műtrágya egyaránt tölthető a tartályba. Magasabb kijuttatási mennyiség érhető el a duó változattal, mivel két ELDOS egység, egyenként 400 kg/ha mennyiséget képes kiadagolni műtrágyából vagy vetőmagból. Az egyszerű és megbízható adagoló kialakítás a Venturi csővel kombinálva lehetővé teszi a nagy anyagmennyiség továbbítását.

Nagy kapacitás: Kverneland f-drill compact 1600 liter, f-drill maximálisan 2200 liter

Az ISOBUS e-com szoftver „plug and play” kompatibilitása lehetővé teszi, hogy az f-drill bármilyen ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakozzon, és a funkciókat a traktor saját termináljáról vezérelje.

Alternatív megoldásként a Kverneland IsoMatch Tellus Pro vagy az IsoMatch Tellus GO+ terminálok is használhatóak. Mindkettő monitor teljesen ISOBUS-kompatibilis. A nem ISOBUS traktorok az IM Tellus sorozattal ISOBUS szabványra fejleszthetők.

PUDAMA rendszerrel szerelt Kverneland Optima TFprofi SX - magas hozam kevesebb műtrágyával kukoricavetésben

A fenntartható mezőgazdaság egyik nagy kihívása, hogy hogyan lehet kevesebb ráfordítással azonos, vagy esetleg magasabb hozamot elérni. A PUDAMA a Kverneland Group Soesti gyáregységének és a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közös fejlesztése. Lehetővé teszi a precíz kukoricavetést oly módon, hogy a starter műtrágyát pontosan a vetőmag alá helyezi le, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A PUDAMA előnye a hagyományos műtrágya-kijuttatással szemben a műtrágya célzott, szakaszos kijuttatása a kivetett vetőmag közvetlen közelébe, melyet a növény a későbbiekben kedvezőbb mértékben képes hasznosítani. Ez csökkenti a starter műtrágya mennyiségét a növények között a sorban, valamint jelentős mértékben csökkenti a nitrát- és foszfátkibocsátást a vízrendszerekbe. Dr. Max Bouten, a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén végzett kutatása alapján bebizonyosodott, hogy a PUDAMA-val a starter műtrágya legalább 25%-a megtakarítható a hagyományos kukoricatermesztési módszerhez képest.

  

A PUDAMA-elv

A meghatározott mennyiségű műtrágya a műtrágyacsoroszlyánál kerül összegyűjtésre, melyet egy levegőáram lő a talajba. A műtrágyacsoroszlya és a vetőház közötti érzékelő szinkronizálja a vetőmag és a műtrágya kijuttatását. Az Optima SX PUDAMA 15 km/h munkasebesség mellett akár 25 műtrágyafolt/másodperc kijuttatására képes.

Az olyan technológiával, mint az Optima TFprofi SX PUDAMA precíziós vetőgép, a gazdálkodók jelentős összeget takaríthatnak meg a műtrágya-, szállítási és munkaköltségek csökkentésével. Például, ha egy 300 ha kukoricával rendelkező gazda hagyományos módon 150 kg/ha DAP 18-46-ot használ fel, akkor a PUDAMA rendszerrel 37,5 kg/ha műtrágyát takaríthat meg. Ez 7.875 €/ha megtakarítást jelenthet 300 hektárra vetítve.

Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA műtrágya lehelyezése a vetőmag alá

A szántóföldi kísérletek bebizonyítják, hogy a kijuttatott műtrágya­mennyiség legalább 25%-os csökkentése terméshozam-csökkenés nélkül lehetséges. Ennek az innovációnak az elismeréseként a PUDAMA elnyerte az NRW Efficiency Award 2021 díjat az erőforrás-takarékos termékfejlesztésért, a környezetbarát gyártásért és a termék élettartama alatti csökkentett környezetterhelésért, valamint az átfogó újrahasznosíthatóságért.

A Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA konfigurációval a 2023-as szezonban limitált darabszámban lesz elérhető, hogy meggyőzze a gazdákat a szántóföldön. A sorozatgyártás 2024-től indul. A PUDAMA rendszer a jövőben más Optima modellekhez is elérhető lesz.

Maximális pontosság és felhasználóbarát üzemelés a GEOSPREAD-del

A Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszóró család frissített kiala­kítással és új funkciókkal érhető el. Ezzel egyidejűleg a Kverneland bemutatta a GEOSPREAD tárcsás műtrágyaszórók mellső-hátsó kombinációként történő használatának lehetőségét. Ez a kombináció nemcsak a teljes kapacitást növeli 6 vagy 7000 literre, hanem a haté­konyság és a pontosság is nő, mivel két különböző anyagot lehet egy menetben kiszórni. Ez időmegtakarítást eredményez és csökkenti a talajkárosodást. A GEOSPREAD műtrágyaszórók különböző típusú gazdaságokban alkalmazhatók. A kisebb, erősen tagolt gyepterületek­kel rendelkező tejgazdaságoktól egészen a nagy szántóföldi növényter­mesztést folytató gazdaságokig. A műtrágyaszóró kialakítása a tisztíthatóságra és a tartósságra összpontosít, hogy maximalizálja a precizitást és a felhasználóbarátságot.

Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszórók a maximális pontosságért

A Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszóró lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és egyszerűen optimalizálják a műtrágyaszóró beállításait, miután megvizsgálták az egyes műtrágyatételek tényleges tulajdonságait, a más műtrágyaszórók által használt általános műtrágya tulajdonságok helyett. Ez a GEOSPREAD műtrágyaszóró pontosabb beállítását eredményezi, és sokkal pontosabb tápanyageloszlást és szórásképet eredményez.

Maximális pontosság és precizitás

Az egyes műtrágyatételek tényleges tulajdonságai eltérőek, még akkor is, ha a termék neve és márkája azonos. A Kverneland minden egyes műtrágyatétel fizikai tulajdonságait méri a osztályozódoboz és a liter súly segítségével, azért hogy meghatározza a szemcseméret-eloszlást és a fajsúlyt (kg/l). Az interaktív telefonos alkalmazással és weboldallal, illetve az IsoMatch Tellus terminálokon található AutosetApp alkalmazással könnyen megtalálhatók az egyes műtrágyatípusokhoz tartozó optimális beállítási javaslatok, hogy a szóráskép pontossága és precizitása maximális legyen. A Kverneland segítségével a szaktanács mindig megtalálható, még akkor is, ha új műtrágyáról van szó, vagy az aktuális név nem szerepel az online adatbázisban. Az eredmény minden esetben költségoptimalizálás vagy megtakarítás, jobb termésminőség és nagyobb hozam.

Kverneland osztályozó doboz a műtrágya eloszlási tulajdonságainak a meghatározásához

 

Fókuszban a tartósság és a tisztíthatóság

A GEOSPREAD termékcsalád nagyméretű gépeinek tisztíthatóságának javítása érdekében a hátsó védőburkolatot mostantól fel lehet nyitni a könnyebb és gyorsabb tisztítás és karbantartás érdekében. Az új sárvédők szép kialakításúak, és jobban védik a szórótárcsákat a traktor kerekei által felvert vízzel és szennyeződéssel szemben. 

Az elhasználódott tárcsa lapátok használata a szóráskép romlásának kockázatával jár, ami minőség- és hozamveszteséget okozhat. Ezért a Kverneland bemutatta az új Duplex szórólapátokat, amelyek további krómkarbid bevonatréteggel rendelhetők. Ez a krómkarbid réteg rendkívül kemény és korrózióálló és növeli a kopásállóságot anélkül, hogy befolyásolná a szórás minőségét.

A legnehezebb körülmények között és a rendkívül agresszív műtrágyák miatt az élettartam növelése érdekében a központi hajtómű is frissítést kapott. Egy másfajta csapágyazással és új festési technológiával jelentősen csökkent a korrózió és a mechanikai kopás kockázata. 

A CL GEOSPREAD mostantól alapfelszereltségként 2,5 tonnás mérőcellákkal rendelkezik, hogy a mérlegelés és a szóráskép pontossága még tovább növekedjen. További előnye a megbízhatóság és a biztonság a munkavégzés vagy a szállítás során, nehéz körülmények között, a maximális tömeggel és haladási sebességgel kombinálva. A felhasználó kényelme érdekében a bal oldali határszóráshoz egy ExactLine határszórásrendszer is rendelkezésre áll. Ez lehetővé teszi, hogy a CL GEOSPREAD-et elölre szerelt műtrágyaszóróként is lehessen használni.

A tápanyagkijuttatás pontossága

Az elülső-hátsó műtrágyaszóró kombináció használatával a tápanyagkijuttatás pontossága megnő, mivel két különböző műtrágyát juttathatunk ki egy menetben. Egy keverék szórása helyett két különböző fizikai tulajdonságú műtrágya-típus kijuttatása lehetséges, mindkettő megfelelő beállítással, a tökéletes kijuttatási pontosság és szóráskép elérése érdekében. Ennek eredményeként megnő a terméshozam és hatékonyabb lesz a kijuttatott műtrágya felhasználása.

A kapacitás maximalizálása

Egy hátul és egy elöl elhelyezett műtrágyaszóróval megnő a kapacitás, ugyanakkor a traktoron egyenletes a súlyeloszlás. Ez azt jelenti, hogy kisebb a talajnyomás, ami kisebb talajtömörödést eredményez. Ez különösen hasznos például nedves szántóföldi körülmények között. Amennyiben a traktor elején nincs front TLT kialakítás, akkor a GEOSPREAD műtrágyaszórók központi hidraulikus hajtással használhatóak. Az ExactLine határszóró berendezés a bal és a jobb oldalon is felszerelhető a táblaszélek és a táblavégi forduló szórásához.

Hatékonyság növelése

A különböző tartálykapacitású GEOSPREAD modellek elöl és hátul is kombinálhatók. Az ISOBUS terminálon minden egyes tárcsás műtrágyaszóró kiválasztható, és a megfelelő beállítás könnyen megadható. A szakaszvezérlés automatikusan be- és kikapcsolja a szakaszokat mindkét műtrágyaszórón az átfedések minimalizálása érdekében. Az összes Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszórónál a változó kijuttatás alkalmazásával automatikusan beállítható a szórásmennyiség külön-külön az első és a hátsó műtrágyaszórónál. A még nagyobb pontosság érdekében a MULTIRATE több kijuttatási mennyiséget alkalmaz a munkaszélességen belül, az első és a hátsó műtrágyaszórón egymástól függetlenül.

Csatlakoztathatóság és változó kijuttatási alkalmazás

Az olyan funkciókkal, mint a differenciált kijuttatás és a MULTIRATE alkalmazás, a termés minősége javítható a megfelelő mennyiség megfelelő helyre történő kijuttatásával.

Felkészülve a jövőre

2023 januárjától az Exacta TL GEOSPREAD iDC modell (intelligens tárcsavezérlés) egy teljesen új, könnyen kezelhető felhasználói felülettel lesz elérhető. Az iDC modell a következő lépést kínálja a precíziós műtrágyaszórásban, különösen a határszórásban. A nagyobb munkaszélességek és a jogszabályi korlátozások miatt egyre nagyobb az igény a pontos határszórás iránt. Az iDC a bal és a jobb oldali tárcsán eltérő fordulatszámmal üzemeltethető. Ez azt jelenti, hogy a külső tárcsa a határszóráshoz optimális sebességre csökkenthető, a belső tárcsa sebessége pedig a teljes szántóföldi szóráshoz optimalizált.

Új felhasználói felület – Optimalizált felhasználóbarátság

Kverneland iXtrack T4: Új funkciók a környezetvédelem és a termés minőségének javítása érdekében

iXtrack T4 az izgalmas újításokkal, amelyek optimalizálják a környezet védelmét

A Kverneland bemutatta az iXtrack T4-et olyan új funkciókkal, mint a 36/24 méteres szórókeret, a SpotSpray, a 25 cm-es fúvókatávolság és a következő generációs Boom Guide ProActive keretmagasság-szabályozó rendszer. A már meglévő funkciókat, mint például az iXclean Pro tisztító- és öblítőrendszert is frissítették néhány hasznos új tulajdonsággal. Ez azt jelenti, hogy az iXtrack T4 optimális védelmet nyújt a növények és a környezet számára.

Precíziós permetezés – az optimális szórókeret teljesítményért

A 36/24 méteres HSS-acél keret egy új munkaszélesség a szórókeret kínálatban, amely az iXtrack T4 sorozathoz kapható. A gazdaság típusától, a szántóföldi körülményektől vagy az adott növénykultúrától függően 24 és 36 méteren is tudnak permetezni a gazdálkodók és bérvállalkozók. A teljes Kverneland HSS szórókeret család alapfelszereltségként 50 cm-es fúvóka távolsággal rendelkezik. További fúvókatartókkal kiegészítve 25 cm-es fúvókaosztás valósítható meg.

A 25 cm-es fúvókatávolság csökkenti az elsodródást, mivel a célterülethez közelebb, 30 cm-es keretmagassággal lehet permetezni a permetlé pontos eloszlásának szinten tartásával, valamint a megfelelő cseppmérettel. Az 50 cm-es fúvókatávolságról 25 cm-re történő egyszerű váltás nagyobb rugalmasságot jelent a permetezés során, és több időt biztosít az optimális körülmények közötti permetezéshez. Emellett az időjárás is kisebb hatással van rá.

Kverneland 25 cm fúvókatávolság, mint a kisebb elsodródás technológiája ismert

Stabilitás – Maradjon biztonságban munka és szállítás közben

A szórókeret kiegyensúlyozása kulcsfontosságú tényező a gazdálkodóknak. A lehető legnagyobb hatékonysággal szeretnének dolgozni és az elsodródást a minimális szintre csökkenteni, ami még fontosabbá válik, amikor a keret 50 cm-ről 30 cm-es távolságra süllyed. A Kverneland Boom Guide ProActive automatikus keretmagasság-szabályozó rendszer következő generációja erre nyújt megoldást. A permetezőgép hidraulikáját vezérlő ultrahangos érzékelők révén tökéletes keretvezérlést biztosít bármilyen kihívást jelentő szántóföldi körülmények között, még nagyobb sebességnél is. A speciális Hybrid üzemmód nemcsak a növénytől, hanem a talajtól való távolságot is méri. Különösen egyenetlen növényállomány esetén virtuálisan meghatározható az egyenletes növényállomány.

Permetlé kezelés – Optimális növényvédelem

Az iXflow-E egy nagynyomású keringtető rendszer elektromos, egyedi fúvókavezérléssel rendelkezik. A permetlé szabadon kering és a permetezés leállításakor visszaáramlik a tartályba. Ez azt jelenti, hogy nincs ülepedés a permetlévezetékben és nincs zsákutca a permetezés vagy a tisztítás esetén, még akkor sem, ha a munkaszélesség csak részben van kihasználva. A permetezés során a permetlévezetékek több irányból vannak megtáplálva, állandó nyomást biztosítva minden egyes fúvókának, így a kezelő azonnal megkezdheti a permetezést a beállított nyomáson. Ez az egyedülálló technológia Kverneland szabadalom.

Könnyű használat – Minden gazdálkodó számára megfelelő

A Kverneland iXtrack T-sorozat teljes mértékben kompatibilis a jól ismert iXclean Pro opcióval is, amely most új funkciókat tartalmaz. Az iXclean Pro lehetővé teszi az összes fontos funkció monitorról történő vezérlését, mint a töltés, keverés, permetezés, hígítás, öblítés és tartálytisztítás. iXclean Pro tartalmaz egy három fázisú tisztítási programot, amely biztosítja, hogy a permetezőgép teljesen tiszta legyen és készen álljon a következő permetezési munkára a termés károsodásának kockázata nélkül. Minden funkció egy gombnyomással vezérelhető a fülke ISOBUS-kompatibilis termináljáról!

Intelligens elektronika – Egyszerű vezérlés a teljesítmény növelése érdekében

A változó dózisú kijuttatást (VRA) már évek óta használják a vetőgépek, műtrágyaszórók vagy permetezőgépek által kijuttatott mennyiségnek a szántóföldön helyspecifikusan történő kijuttatására. A kijuttatási térképek talajminta-térképek, drónról készült képek vagy műholdfelvételek (pl. az IsoMatch FarmCentrebe integrált MyDataPlant) alapján hozhatók létre. A pontosabb alkalmazás és a környezetvédelem egyre fontosabbá válik az EU-s szabályok és kormányzati jogszabályok miatt. A Kverneland most még egy lépéssel tovább lép a SpotSpray alkalmazással, ami elérhető minden olyan Kverneland permetezőgépen melyen megtalálható az iXspray szoftver és ami a nulla kijuttatási mennyiségeket tartalmazó kijuttatási térképeken alapul.

Egy előre meghatározott kijuttatási térkép alapján a permetezőgép a SpotSpray alkalmazás segítségével kapcsol be és ki. Ez a vezérlőterminálban előre meghatározott szakaszok alapján történik és az iXflow-Air vagy iXflow-E, de akár a permetezőgépen lévő normál szakaszoló szelepekkel is elvégezhető. Csak a kijelölt foltokat permetezzük, ami különösen hasznos a gyomfoltok, a nedves területek, a ki nem kelt területek és az egyedi besorolású területek célzott kezelése esetén.

A SpotSpray segítségével költségmegtakarítás érhető el a felhasználandó permetlé mennyiségének csökkentésével és az egészséges növények megóvásával a felesleges kezeléstől. További előny, hogy a kijuttatási térképen lévő foltok területe alapján könnyen látható, hogy pontosan mennyi permetlé szükséges a permetezőgépben. A kapacitás is megnő, mivel egy tartály permetlével több hektár vagy szántóföld is lefedhető.

Az iXspray szoftverrel ellátott Kverneland permetezőgépek SpotSpray licencének kis befektetésének megtérülése – az idő- és pénzmegtakarításnak köszönhetően – magas. A standard szoftver még egy 10 órás próbaidőszakot is lehetővé tesz, hogy kipróbálhassa, hogyan működik. Ezzel a SpotSpray permetezés minden gazdálkodó és vállalkozó számára elérhetővé válik.

SpotSpray a környezetvédelem növelésére

Csatlakoztathatóság – Csatlakoztassa magát a gépéhez

Az IsoMatch FarmCentre frissített verziójával lehetőség nyílik a szántóföldek kijuttatási térképének és permetezési feladatainak létrehozására és távoli elküldésére, méghozzá az eddigieknél is egyszerűbb módon. Ezen kívül a változó dózisú térképek is létrehozhatók "nulla" mennyiséggel, ami lehetőséget ad a SpotSpray kijuttatás pontosabb és egyszerűbb szántóföldi használatára. A SpotSpray alkalmazás IsoMatch Tellus PRO-n történő használatával nincs szükség a költséges kamera rendszerek használatára.

A Vicon fixkamrás bálázók új innovációi

 

                                               Vicon FixBale 500 fixkamrás bálázó fólia kötözéssel

 

A Vicon tovább növelte a közelmúltban bemutatott nagyteljesítményű fixkamrás bálázója vonzerejét, amely a professzionális gazdálkodókat és bérvállalkozókat célozza meg.

A FixBale 500 modell, amely egy 18 hengerből álló bálakamrát tartalmaz, mostantól opcionálisan felszerelhető “fólia a fólián” fóliával történő kötöző egységgel azok számára, akik szeretnék kihasználni az ehhez a technológiához tartozó szenázs minőség javulás előnyeit.

A háló adagoló rendszer számos módosítást tartalmaz, beleértve a módosított fékrendszert és további hengereket, amelyek lehetővé teszik a fólia hálótól eltérő jellemzőiből adódó különbségek kezelését. Az elektromosan működtetett műanyag hengerek a fóliát egy csomóba gyűjtik a ciklus elején és végén.

A rendszer széles tartományban képes állítani az előfeszítési arányokat. A maximálisan használható fóliaszélesség 1300 mm, amivel a különböző gyártók termékeit is használhatjuk. A fóliáról a hálóra történő váltás egyszerű és nagyban hozzájárul a gép rugalmas üzemeltetéshez.

A FixBale 500-as gépek, egy 2,3 méter széles, „XL+” jelzésű rendfelszedővel vannak ellátva, a kamrában erősített nagy teherbírású hengerek találhatóak. A megnövekedett kapacitást egy új, nagyobb átmérőjű továbbító rotor szolgálja, valamint átdolgozták a Drop-Floor rendszerét is. Az új Drop Floor rendszer lekerekített ívekkel rendelkezik és a paralelogramma felépítésnek köszönhetően leengedésekor nemcsak a rotor alatt, hanem a rotor elején is megnöveli a hézagot.

Az integrált 1 darabból álló fő hajtómű osztja szét a hajtást, a kamra meghajtása és a rotor üzemeltetése 1¼” láncokkal történik.  A kamrában található hengerek mindegyike 50 mm átmérőjű csapágyakkal kerültek beépítésre, a kiemelt terhelésű pontokra pedig kétsoros hengergörgős csapágyak kerültek.

A FixBale 500 15 késes SuperCut szeletelő egységgel rendelhető, alapfelszereltségként automatikus lánckenő- és zsírzó rendszerrel van ellátva.

 

VICON 8,75 m-es szársértős kaszakombináció QuattroLink kaszagerendely felfüggesztéssel

Az új Vicon EXTRA 787T BX kaszakombináció 8,75 m-es munkaszélességgel és az QuattroLink kasza felfüggesztéssel

A Vicon két új modellel bővíti a szársértős kaszakombinációk kínálatát.

A Vicon EXTRA 787T modell a 700-as sorozatú kaszák alapjaira épül, és olyan jól bevált elemeket tartalmaz, mint a QuattroLink kasza felfüggesztés, a SemiSwing acélujjas szársértő valamint a szársértő lemez kettős állíthatósága. Az EXTRA 787T-t a maximális termelékenységre optimalizálták, biztosítva a gépnek a kiváló talajkövetést, a könnyű kezelhetőséget és a sokoldalú felhasználhatóságot.

A két 3,2 m-es széles, egyenként 8 darab háromszög alakú Vicon vágótárcsával ellátott kaszaegységgel ellátott kombináció üzemeltetése min. 180 LE traktorral történhet. Az EXTRA 787T könnyen kezelhető és üzemeltethető és alapfelszereltségben mechanikus kezelőszervekkel történik, vagy opcióban rendelhető a Dual Lift Control Joystickkal, mely a kényelmes elektrohidraulikus vezérlés kényelmét kínálja a gép összecsukáshoz és szétnyitásához.

“Az EXTRA 787T magába foglalja a 10 m-es EXTRA 7100T nagytestvér összes előnyét egy kompaktabb kivitelben.

Új kivitel rendképző szalaggal

EXTRA 787T modellek felszerelhetők rendképző szalaggal a hatékonyság növelése érdekében.  Használatával növelhetjük a gép termelékenységét és meg tudjuk őrizni a terményeink extra minőségét.

A szalagos rendképző egységeket nagy mennyiségű terménnyel történő munkavégzésre tervezték, mint amilyen általában az első kaszálás. A nagy fordulatszámon működő – akár 1500 ford/min. - szalagokkal nagy mennyiségű levágott terményt tudunk mozgatni és egyenletes, keskeny rendeket létrehozni.

A nyitott rendszerű traktorok hidraulika rendszerével kompatibilis, az alapfelszereltségben szállított előválasztó rendszerű hidraulikavezérlő, ami az Extra 787 BX rendszerű gépeket működteti. 

A rugalmasan használható gépekkel javíthatjuk a hatékonyságunkat. Az EXTRA 787T BX modell rendelkezik azzal az okos megoldással, hogy két BX szalagot gyorsan és biztonságosan le tudjuk szerelni a gépről. A BX szalagok leszerelése kevesebb, mint 15 perc alatt elvégezhető. A mozgatás és a tárolás a speciálisan kialakított szállítógörgők segítségével történik. Ily módon könnyen le tudjuk szerelni a BX egységet-, amikor nincs rá szükség - és csökkenteni tudjuk a gépkapcsolatunk súlyát.

QuattroLink felfüggesztés koncepció

A Vicon egyedi megoldása a QuattroLink felfüggesztés, ami a kaszagerendely pontos talajkövetését és a nagy munkatartományt biztosít. A 4 karos felfüggesztés a kaszaegység számára kivételes rugalmasságot biztosít a talaj kontúrjának lekövetéséhez. A függőleges munkatartományban a kasza egység 400 mm-et képes elmozdulni felfelé és 300 mm-es lefelé, valamint keresztirányban 30°-os elfordulásra képes.

A 100%-os NonStop BreakAway biztonsági rendszer védelmet nyújt a kasza teljes munkaszélességében, beleértve a traktorhoz legközelebb eső részeket is. A kaszagerendely belső részén nincsenek korlátozó tényezők. Ha munka közben akadályba ütközünk, a kaszaegység azonnal hátra és felfelé mozdul el, majd visszatér eredeti helyzetébe.

Gyors és biztonságos szállítási megoldások

Az EXTRA 787T összecsukott szállítási helyzetében a szárnyak 100° szöget zárnak be a stabil súlyeloszlás érdekében, és azért hogy a kaszaegységeket szállítás során megvédjük a külső hatásoktól, például a fák lombjaitól. A külső védőburkolatok behajthatók szállítási helyzetbe -opcionálisan hidraulikusan, ekkor nem kell elhagyni a traktor fülkéjét. A gép szezonon kívüli tárolása az erős és stabil parkolólábakon történhet, mely az alapfelszereltség része, így a gép minimális helyet igényel a téli tárolás során.

Műszaki tartalom:

 Vicon EXTRA 787T

 Vicon EXTRA 787T BX

 Munkaszélesség

 8,75 m

 8,75 m

 Súly

 2975 kg

 3515kg

 Szársértő típusa

 SemiSwing acél ujjas

 SemiSwing acél ujjas

 Teljesítmény igény. (hp/kW)

 180/132

 200/147

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

Időjárásbiztos termelés

Időjárásbiztos termelés

Az időjárás olyan, amilyen. Mindig van olyan, akinek jó és olyan, akinek nem. Az elmúlt kb. 20 évben mindig arról beszéltünk, hogy próbáljuk megőrizni...

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!