2016

01

Országos mezőgazdasági szakfolyóirat

Gazdaszemmel

Tavaszi permetezőgép beüzemelés sorozat

A napokban beköszöntött kellemes tavaszi időjárásban sorozatosan zajlanak a MasterSpray permetezőgépek beüzemelései. Cégünk fontosnak tartja a megfelelő indulást, ezért minden tulajdonosnál személyesen felügyeli az első hektárok megtételét.

Bővebben...

Termelői tapasztalatok a Gramix NPK (Fertília Kft.) műtrágyákra vonatkozóan repcében

Kardos Csaba gazdasági agrármérnök, telepvezető, Kardos-Farm Kft, Hajdúböszörmény                     Tavaszi és őszi vetésű növények alá is használtunk a Gramix NPK alaptrágyákat. Kalászosok és repce alá műtrágyaszóróval juttattuk ki. Ilyenkor fontos,…

Bővebben...

Vevői vélemény a MasterSpray vontatott permetezőgépről

Lassan megkezdődik a felkészülés a tavaszi szezonra. Cégünk igyekszik ennek keretein belül is minél több partnert felkeresni és felmérni az eladott gépeknél a megelégedettséget.

Bővebben...

Pájtli József, Tamási: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

A tolna megyei Tamási környékén gazdálkodom 700 hektáron, és emellett növényvédelmi szakterületen dolgozom 35 éve. Az agrotechnikai folyamatok fontos elemének tartom a gyomirtást (újabb kifejezéssel a gyomszabályozást), mert a gyomok alapjaiban veszélyeztetik a kultúrnövények fejlődését és potenciális hozamát.

Bővebben...

Csörnök Gábor, Kálmánháza: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Csörnök Gábor és apósa Kálmánházán gazdálkodnak 250 ha területen, 15 km-re délnyugatra Nyíregyházától. A terület döntő többsége humuszos homok, alacsony szervesanyag-tartalommal. Gábor édesapja gazdálkodását is segíti Igrici (Dél-Borsod) mellett 100 ha felületen. A 250 ha-ból közel 30 ha a gyümölcsös terület (elsősorban meggy és alma, újabban cseresznye), amelyre különös gondot fordítanak. Általában 70-80 ha-on termelnek takarmánykukoricát, mellette napraforgó, kalászos gabona és repce jelenti található a vetésszerkezetben.

Bővebben...

Gaál Ferenc, Jászboldogháza: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Gaál Ferenc Jászboldogházán gazdálkodik 1000 ha területen. A takarmánykukorica területe eléri a 200 ha-t. Korábban nem volt ennyi, mivel jelentős cukorrépa, burgonya, hagyma termelés is volt a gazdaságban, azonban ezen növények visszaszorulásával a kukorica jelentősége is nőtt. A cukorrépa idején nála folytak a Mátravidéki Cukorgyár kísérletei. Területei változatosak, a szikbe hajló, rendkívül kötöttől a csernozjom talajokon keresztül a homokig minden előfordul. Ez nagy kihívást jelent a gyomirtás számára.

Bővebben...

Simon László, Nyíregyháza: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Simon László Nyíregyházán gazdálkodik 190 ha-on. Emellett 8 ha-on foglalkozik gyümölcs (alma és meggy) termesztésével. A területére jellemző a humuszos homok, de vannak szélsőségesen homokos talajok is. A kukorica jelentőségét mutatja, hogy a szántóföldi terület közel fele takarmánykukorica (75 ha). A terület másik felén napraforgót és őszi búzát termel, illetve mindig van valamennyi repcéje.

Bővebben...

Puskás Sándor, Komádi: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Puskás Sándor Komádi környékén, 100 ha-os területen gazdálkodik, és mintegy 3000 ha-on segíti szaktanáccsal a környékbeli gazdák munkáját. A takarmánykukorica területe közel 1000 hektár. A földek kötött vagy öntéstalajok, tipikusan a Kőrös-völgyére jellemzőek. Számos nehezen írtható gyom ellen kell küzdeni, pl. a parlagfű, selyemmályva, szerbtövis fajok, de a mezei acat is nagy gond. A mélyfekvésű részeken a kakaslábfű különösen nagy probléma, főleg a 2010-es csapadékos év óta.

Bővebben...

Örsi Sándor, Karcag: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Örsi Sándor és családja Karcag határában gazdálkodik 180 ha-on. Őmaga növényvédelmi szakmérnök, mindig is érdekelték az újdonságok, amellyel a hatékonyabb gazdálkodást tudta elősegíteni. A karcagi kötött, nehezen művelhető „perctalajok” nem kedveznek a kukorica termesztésnek, ezért a vetésforgóban kisebb jelentőségű (általában 20-30 ha), mint a napraforgó.

Bővebben...

Kovács József, Hernádkércs: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

Kovács József a Hernádkércsi Mg. Ipari és Kereskedelmi Szövetkezet mezőgazdasági főmérnöke és növényvédelmi vezetője. A Szövetkezet földjei a Borsod megyében, a Hernád völgyében találhatóak Hernádkércs és Szikszó határában. Összesen 1800 ha-on gazdálkodnak, amelyből általában 400 ha a takarmánykukorica. Az idén a kukorica vetésterülete 500 ha közelébe ment, mivel az összes repce területet ki kellett tárcsázni és tavaszi kultúrával pótolni.

Bővebben...
Oldalak: 1 / 15123...Utolsó »