2016

01

Országos mezőgazdasági szakfolyóirat

YAMATO – a korszakváltó

Google+ 

A középkor derekán Japánban egy nagyon dinamikus, progresszív, minden téren jelentős fejlődést hozó korszakot különböztettek meg. Ennek a szárnyaló korszaknak a Yamato nevet adták.

 

Ezt a nevet örökölte a Sumi Agro Hungary Kft. új gombaölő szer fejlesztése, melynek a pontos elnevezése: YAMATO. A termék két felszívódó (tiofanát-metil + tetrakonazol) hatóanyag szinergista erejével képes kontrollálni a kalászosokban előforduló szár-, levél- és kalászbetegségeket. A gyors hatóanyag felszívódás mellett a termék esőállósága is figyelemre méltó. A benne található vivőanyag, adalékanyag következtében a hatóanyagok – a kijuttatást követően – szűk egy-két óra alatt (hőmérséklettől függően) teljes mértékben felszívódnak a növény szövetrendszerében. A fejlesztések során a két hatóanyag koncentrációja, egymáshoz viszonyított aránya úgy került beállításra, hogy a kalászosokban uralkodó szár/szártő-, levél- (lisztharmat, helmintospórium, septória, rozsda) és kalászbetegségek – kiemelve a kalászfuzárium – ellen kiemelkedő védelmet biztosít. Tehát a kalászosok teljes „gombavédelmi” programjába nagy biztonsággal, kivételes hatékonysággal beépíthető. A tetrakonazol a gombák ergoszterol bioszintézisének gátlásán, a tiofanát-metil pedig a gombák légzésének és sejtosztódásának blokkolásán át fejti ki hatását. A YAMATO engedélyezett dózisa a fertőzési nyomástól függően 1,5-1,75 l/ha.

A YAMATO hatékonyságát a 2011. termelési évben országos szinten, több helyszínen nagytáblás (min. 5 ha) technológiai bemutatók keretében megismerhették a termelők. Az egyik országos bemutatóraGesztelyen (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Görcsös Ferenc mezőgazdasági vállalkozó birtokán került sor. A bemutató szakemberek, kereskedők és termelő gazdaságok széles érdeklődése mellett zajlott. Bár, aznap kora hajnalban lehullott csapadék megnehezítette a tábla megközelítését – ez csak pótkocsis traktorokkal sikerült (1. kép) –, de ez a YAMATO-t látni kívánók érdeklődéséből mit sem csökkentett. 

 

1. kép. A vendégek egy része megérkezik a bemutató színhelyére

 

 

 

 

A YAMATO kijuttatását az őszi búza zászlóslevél kiterülésének fenológiai állapotára (2. kép) pozícionáltuk. A szakmai bemutató előtti határszemle és bonitálás a várt eredményt hozta, azaz a YAMATO-val kezelt állomány mindenféle gombakártevőtől tünetmentes képet mutatott.

 

2. kép. A YAMATO-val kezelt őszi búza

 

 

A betakarított szemtermés a Sumi Agro parcellán 200 kg/ha-ral mutatott többet az üzemi technológiához viszonyítva. Ezt a mérhető különbséget a tulajdonos (3. kép) örömmel konstatálta.

 

 

3. kép. Görcsös Gábor tulajdonos a YAMATO hatását szemlézi

 

 

Az eredményes és látványos szakmai bemutatót további konzultáció követte. Nem sokkal a bemutatót követően a YAMATO a hivatalos országos engedélyokiratát őszi és tavaszi kalászosokban megkapta, ennek megfelelően 2012. év tavaszától kereskedelmi forgalomba kerül, termelésben történő felhasználása hivatalosan is engedélyezetté vált. 

(Minden nemű technikai, technológiai adat, fényképek publikálása Görcsös Ferenc tulajdonos hivatalos engedélyével történt.)

 

Dr. Fenyves Tibor (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Görcsös Gábor Ph.D aspiráns (Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma, Növényvédelmi Intézet)