A gazdák 18 milliárdot költöttek új gépekre

Agro Napló
Az elmúlt két év támogatásainak köszönhetően jelentősen javult a magyar mezőgazdaság gép- és eszközellátottsága, azonban további fejlesztések szükségesek az egyre éleződő nemzetközi versenyben – mutatott rá legfrissebb statisztikai jelentésében az Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A munkagépek körében elsősorban a talajművelő- és a vetőgéppark korszerűsítése szükségszerű. Az elmúlt évek gépértékesítését nemcsak a pályázati források, hanem a Növekedési Hitelprogram is segítette – mutat rá friss elemzésében az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI).

A világ és ezen belül Európa mezőgazdasági géppiacán a 2013-ig tartó növekedést 2014-ben és 2015-ben is csökkenés váltotta fel, ugyanakkor Magyarországon 2014-ben még folytatódott a piac bővülése, és rá egy évre esett vissza a mezőgép-forgalmazás, amely 2016 első negyedévében is csökkenő tendenciát mutatott. A mezőgazdasági gépforgalmazás értéke az idei év első negyedében 12 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gazdálkodók 18 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, alkatrészekre 7,8 milliárd forintot fordítottak, amely 6 százalékkal maradt el a 2015. első negyedévi értéktől.

Erősebb traktorok, kevesebb új kombájn

Az erőgépeken belül a traktorok értékesítése a bázisidőszak szintjén alakult, a 2016. január–márciusi időszakban 471 traktor – 9,4 milliárd forint értékben – talált gazdára. A 140 lóerőnél nagyobb teljesítménykategóriájú traktoroknál nőtt az értékesítés. A 320 lóerő feletti, legnagyobb motorteljesítményű traktorokból több mint kétszer annyit értékesítettek, mint 2015 első negyedévében. Idén márciusig 28 ilyen nagyteljesítményű traktor talált gazdára az egy évvel korábbi 13 helyett. A 191–260 lóerő közötti traktorokból 42 darabot, másfélszer annyit értékesítettek, mint 2015 első negyedévében. Gabonakombájnokból 31 százalékkal estek vissza az eladások, amely 24 kombájn értékesítését jelentette. A legnagyobb teljesítménykategóriában (300 LE felett) 22 százalékos volt a keresletcsökkenés, 18 nagy teljesítményű gabonakombájnt adtak el a forgalmazók. Önjáró rakodókból 18 százalékkal kevesebbet értékesítettek (36 darabot), melynek 31 százalékát adták a teleszkópos rakodók. A munkagépek közül a szálastakarmány-betakarítók, a talajművelőgépek és a tápanyag-visszapótlási gépek értékesítése 4-8 százalékkal nőtt. A bálázók értékesítése azonban jelentősen, 42 százalékkal, a vetőgépek forgalma 18 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest. A mezőgazdasági célú szállító járművek iránti kereslet 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Pótkocsikból 71 darabot értékesítettek, ami a szállító járművek 51 százalékát adta 2016 első negyedévében.

Az unió 2015-ben fogadta el a Vidékfejlesztési Programot, az ennek keretében meghirdetett támogatási programok lehetőséget nyújtanak új technológiák kialakítására, a termelés fejlesztésére. A pályázati felhívások között a közeljövőben továbbra is a kertészeti technológiák, az állattartó telepek korszerűsítése, valamint az öntözési és vízgazdálkodási program lesz előtérben. Mezőgazdasági gépek és eszközök beszerzésére elsősorban ezek keretében lehet vissza nem térítendő támogatást igénybe venni.

Forrás: AKI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!