A legek legje

Agro Napló
Mindig mindenből az első a legérdekesebb és a legemlékezetesebb! Ezúttal egy olyan helyre látogatunk el, ahol az országban (leg)elsőként alkalmaznak egy vadonatúj fejési technológiát.

 

Gyulán, a Munkácsy Kft. tehenészeti telepén helyezték üzembe az ország első fejőautomatáját.



Az egyébként ormótlan robotkar kecses mozdulatokkal indul a ”munkadarab" felkeresésére. Infralámpájával, lézerfényével kutat a sötétben, és megtalálja. Célszerszáma nem számítógéppanelt vagy autót épít, hanem egy tehén tőgyére helyezi a fejőkelyheket.



- A fejőrobotba beáll a tehén, a lábán lévő azonosító alapján felismeri, és az előre beállított abrakmennyiséget kiadagolja neki, a fejőrobot-kar elvégzi, a tőgybimbók mosását, szárítását, illetve kifeji az első tejsugarakat – magyarázza a működési elvet Kovács Gyula, a Bosmark Kft. cégvezetője. - Ezután a robotkar felhelyezi a fejőkészülékeket, és elindul a fejés. A rendszer teljesen automatikus. Méri a tehénnek a mozgás-aktivitását, amiből lehet következtetni az ivarzásra. Tehenenként méri a tejmennyiségét, és tőgynegyedenként feji ki a teheneket, illetve méri a tej vezetőképességét is, amiből lehet következtetni a tőgygyulladásra. A legfontosabb, hogy a tehenek tőgye tiszta legyen, tehát az alom naponta cserélődjön. Erre, meg a tőgyszőrök eltávolítására azért van szükség, nehogy a robotkar tőgybimbóként azonosítsa például a szalmát, vagy a trágyát.



- Ez a fejőrobot 70 állat fejésére alkalmas – veszi át szót Szendrei Zoltán kutatómérnök. – De képes mind a két oldalra fejni, és abban esetben 120-130 állatot tud kiszolgálni. Azt, hogy hányszor fejek egy állatot, azt be tudom állítani a számítógép szoftverén. Tudom szabályozni a takarmányadagot is, 4-től 12 kilóig. Ezt időarányosan, a nap függvényében osztja ki a fejőrobot. Ha tőgyprobléma van, például az egyik tőgynegyed vak, akkor be kell állítani a számítógépen, hogy azt a tőgynegyedet ne fejje.



A fejőautomata beállítható az istállóba, különálló épületet nem igényel. Általa a kézi munkaerő 80 százaléka takarítható meg. A napi négyszeri, kíméletes fejéssel 15 százalékkal több, és jobb minőségű tej nyerhető.



- Egy ilyen robotban annak érdemes gondolkodnia, aki új fejőházi épületet, illetve új fejéstechnológiát szeretne építeni, hiszen a fejőházi épületnek és a technológiának is igen magas az ára - mondja Kovács Gyula. A robotnak nagyon alacsony az épületigénye, tehát gyakorlatilag csak magát a robotot kell megfizetni. Ez egy emberi beavatkozás nélkül működő teljesen automatizált rendszer, amit a legújabb számítógépes technológiával szereltek fel. Ez a jövő, ebbe az irányba megy Dánia, Hollandia, Franciaország, Németország.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_legek_legje

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!