Állatorvosok kiemelt szerepben

Agro Napló
Hazánkban biztosított az állatorvosi szolgáltatások szakmai színvonala, és az állatorvos szakma megőrizte kulcsfontosságú szerepét a mezőgazdaságban. Visszatekintve az elmúlt két évtizedre, nincs okunk szégyenkezésre – köszöntötte Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Magyar Állatorvosi Kamara megalakulásának 20. évfordulóját ünneplőket május 14-én.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan bővült a Magyar Állatorvosi Kamara által az államtól átvállalt feladatok köre, s az agrárium, illetve a világkereskedelem újabb és újabb kihívásaira is szakszerű és időtálló válaszokat kellett adjon a szervezet, miközben oroszlánrészt vállalt az állatorvosi tevékenység szabályozását korszerű alapokra helyező törvény előkészítésében is – emlékeztetett Bognár Lajos.

Az elmúlt két évtized legjelentősebb változása, hogy a klinikai gyógyítás mellett az állatorvosok egyre nagyobb részt vállalnak az élelmiszerbiztonsági rendszer működtetésében, amely tevékenység az emberi egészség szempontjából kulcsfontosságú feladat, és az állategészségügyi szolgálat 1888-as megszervezése óta látja el az állatorvos-szakma – sorolta a megváltozott feladatokat a helyettes államtitkár.

Bognár Lajos megerősítette: az élelmiszerbiztonság új rendszerében megmaradtak a hagyományos hatósági funkciók, amelyek az ismert és ismeretlen kockázatok kezelését jelentik. Emellett azonban kitüntetett szerepet kapott az élelmiszer-lánc minden szereplőjével a tudásmegosztáson alapuló partneri viszony kialakítása. Az állatorvos-szakma motorja tudott lenni a mezőgazdaságban és az élelmiszerlánc-biztonságban lezajlott modernizációs folyamatnak. A szerkezeti változásokat azonban a szemléletmód változásának kell követnie – mondta a helyettes államtitkár, aki kijelentette: a jövőbeli feladatok magas színvonalú ellátása a szakma nagyobb kohézióján, tehát a hatósági, a jogosult és a szolgáltató állatorvosok szorosabb együttműködésén múlik.

A fejlődést az állatorvoslás különböző területein tevékenykedő kollégák még szorosabb együttműködése, és az állatorvosi kar egységének további erősítését a jövőben is feladatának tekintő kamara szolgálhatja – fogalmazott Bognár Lajos.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!