2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az FM minden eszközzel segít a jégkárral érintett gazdákon

Agro Napló
2016. június 21-én reggel ismételten súlyos károkat okozott a jégverés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A károsodott növénykultúrák köre és a jégesőkárok konkrét mértéke ugyan még nem állapítható meg, de a kárfelmérések a termelői kárbejelentéseket követően megkezdődnek.

A szaktárca keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak káraikat 15 napon belül kell bejelenteniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A gazdáknak november 30-ig kell majd benyújtaniuk a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket.

Hangsúlyozták, hogy a kárenyhítési alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a károsult gazdáknak nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

A minisztérium emellett a mostani jégesővel sújtott települések gazdálkodói számára is elérhető teszi a tavaly jégeső, vagy az idén fagy által okozott károkat szenvedett gazdálkodóknak kidolgozott, 100 százalékos költségtámogatású kedvezményes hitelt.

A keddi vihar és jégeső a kárbejelentések alapján tizenhárom szatmári településen okozott károkat, a térségben több mint hétszáz ház rongálódott meg.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!