Elegendő magyar paradicsom és paprika lesz idén

Agro Napló
Az előrejelzések szerint tavasztól-őszig elegendő magyar paradicsom és paprika terem idén - közölte a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország az MTI-vel pénteken.

Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere a közlemény szerint a szentesi szakmai napon elmondta: 2016-ban az előrejelzések szerint 120-130 ezer tonna paradicsomtermés várható, a mennyiség a magyar fogyasztói igényekre elegendő és kisebb részét még keleti országokba exportálni is tudják a gazdálkodók. A paradicsom hajtató felülete az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent, idén nem éri el a 400 hektárt, ugyanakkor a termésmennyiségek többszörösükre nőttek. Töredékére csökkent a hagyományos, fűtetlen fóliás termesztés aránya, a hazai ágazat nagy része modern, zárt termesztéstechnológiára állt át, mert az üvegházi termesztés sokkal nagyobb termésbiztonságot, ezzel növekvő versenyképességet nyújt. Míg a hagyományos talajos termesztésnél a termésátlag 15-20 kilogramm négyzetméterenként, addig az intenzív, talajnélküli termelésnél megközelíti az 50 kilogrammot.

Ledó Ferenc, Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke közölte: a paprikából az idén megközelítőleg a tavalyi mennyiségeket ültették ki a gazdálkodók, a fóliaházakban már meg is kezdődtek a betakarítások. A hajtatott paprika mintegy 1500 hektáron terem 2016-ban, hacsak rendkívüli helyzet nem lesz, akkor 170-180 ezer tonnás termésmennyiség várható, amelyből 25-30 ezer tonna kerül exportra. Szabadföldön 1000 hektáron termesztenek paprikát.

A termésmennyiség negyven-negyven százaléka kápia, illetve paradicsompaprika. A többi a tv és egyéb fajtákból kerül ki. Idén a tv paprika termőterülete csökkent, a kápiáé valamelyest nőtt - mondta. A hegyes erőspaprika 100-120 hektáron terem, ennek 98 százalékát belföldi piacon értékesítik.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Veszélyben a paprikaültetvények

Veszélyben a paprikaültetvények

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket – írja a Magyar Nemzet. Egyelőre még menthetőnek tűnik a helyzet, viszont sok bonyodalmat okoz a ká...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!