Fókuszban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvennegyedik rész fókuszában Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június 30-án Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhellyel 121 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, 1,4%-kal többet, mint az előző év azonos időpontjában.
  • A szervezetek 95%-át adó vállalkozások közül 101 ezer önálló vállalkozó, 15 ezer társas vállalkozás volt. Az önálló vállalkozók száma 2,5%-kal emelkedett, a társas vállalkozásoké 5,4%-kal csökkent.
  • Az önálló vállalkozók 22%-a szerepelt az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, a többiek adószámmal rendelkező magánszemélyek, vagy egyéb önálló vállalkozók voltak.
  • A társas vállalkozásokból 10 425 korlátolt felelősségű társaság, 3605 betéti társaság volt. A kft-k és a bt-k száma egyaránt csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szövetkezetek száma 390-re nőtt, a részvénytársaságoké (94) stagnált.

Beruházás

  • A megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2016 I. félévében 34,7 milliárd forintot fordítottak beruházásra, összehasonlító áron 28%-kal kevesebbet, mint 2015 I. félévében. A 2015. I. félévi invesztíciók a korábbiakat jóval meghaladták.
  • Az építési beruházások 53%-kal estek vissza. A gépberuházások összességében stagnáltak. A megyei invesztíciók 65%-át gépek, berendezések, járművek fejlesztésére, 33%-át épületek építésére, 1,9%-át egyéb célokra fordították.
  • A beruházások 63%-át adó ipari fejlesztések 14%-kal elmaradtak a 2015. I. félévitől. A mezőgazdasági és építőipari beruházások – jelentős bázishatás mellett – 55 illetve 44%-kal estek vissza. A szolgáltató ágak többségében is mérséklődött a beruházási tevékenység. A nagyobb beruházási értéket képviselő ágazatok közül a szállítás és raktározás, valamint a közigazgatás fejlesztései felére estek vissza. A kereskedelem beruházásai stagnáltak, a művé.

Turizmus

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kereskedelmi szálláshelyein 2016 I. félévében 63 ezer vendég összesen 125 ezer vendégéjszakára szállt meg. Az egy évvel korábbihoz képest mind a vendégek, mind az általuk eltöltött vendégéjszakák száma mérséklődött 1,7, illetve 2,3%-kal.
  • A vendégek 77%-át adó belföldiek vendégéjszakáinak a száma 6,8%-kal elmaradt a 2015. I. félévitől, a külföldieké ugyanakkor 12%-kal növekedett. A külföldi vendégek legnagyobb számban Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából érkeztek a megyébe.
  • A vendégek hattizede szállodákban, negyede a panziókban szállt meg.
  • A megyei kereskedelmi szálláshelyek 2016 I. félévében 1,7 milliárd forint bruttó árbevételt könyveltek el, folyó áron 6,9%-kal többet, mint 2015 azonos időszakában. Az összes bevétel felét a szállásdíjak adták. Az elfogadó egységeknél képződött belföldi bruttó szállásdíj 16%-át SZÉP Kártyával fizették ki a vendégek, 78 millió forint értékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!