Földünk középtávú mezőgazdasági kilátásai

Agro Napló
Az igény az élelmiszer, állati takarmány és egyéb alapanyagok iránt egyre csak nő, amivel a mezőgazdasági termelésnek is lépést kell tartani. Mindeközben világszerte sok helyen a termőterület és a víz egyre szűkösebb erőforrás, gyakran a klímaváltozás hatásai miatt.

Szakértők szerint a magas mezőgazdasági terményárak korszakának vége, de nagy kilengések még előfordulhatnak.

Viszont komolyabb lépések hiányában, a jelenlegi trend mellett, földünkön a mintegy 800 millió éhező száma 2025-re alig 150 millióval csökkenhet.

A FAO-OECD előrejelzésben részletesebb elemzés olvasható a szubszaharai Afrikáról, ahol becslések szerint az éhezők száma 23 %-ról 19 %-ra változhat.

Európa és Közép-Ázsia térség

Európa és Közép-Ázsia étvágya megnő a gabonafélék (3 %-os növekedés), főleg a búza, és az állati fehérje iránt. Utóbbi legnagyobb mértékben térségünkben és Közép-Ázsiában jelentkezik, és jellemzően a szárnyas- és sertéshús fogyasztás megugrásából adódik.

A hús iránti kereslet teljes egészében nem fedezhető a belső  piacról, 10 %-ot importból kell biztosítani.

A teljes mezőgazdasági termelés a kontinensen 13 %-kal növekszik a következő évtizedben: ezen belül is 10 %-kal a növénytermesztés és 14 %-kal az állattenyésztés. A növénytermesztés szektor bővülése a javuló hozam miatt lehetséges.

Az Európai Unió finomított cukor kibocsátása 2025-re akár az évi 18 millió tonnát is elérheti a cukorkvóták kivezetése után, amivel az országcsoport nettó exportőrré léphet elő a világpiacon.

Az előrejelzés megjegyzi, hogy kontinensünk különösen veszélyeztetett egyes időjárási jelenségek, mint például az aszályok révén. További bizonytalansági faktor jelenthetnek a fekete-tengeri térség gazdasági és politikai változásai, illetve a helyi valuták árfolyamváltozásai.

A teljes jelentést elolvashatja angol nyelven az alábbi képre kattintva:

Forrás: OECD-FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!