Harmadával nőtt a mezőgazdasági gépek lízingpiaca

Agro Napló
A magyarországi lízingpiac 23 százalékkal nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva az előre jelzett 5 százalékos növekedéssel szemben – derül ki a Rentasystem piackutatásából. Az európai lízingpiacon idén összesen 312 milliárd euróra nőtt a finanszírozott összeg, ami több mint 11 százalékos növekedés az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint.

A Rentasystem által az MTI-nek kedden megküldött elemzés szerint az elmúlt öt év legjobb eredményével zárta az első negyedévet a magyarországi lízingpiac. Az új finanszírozás 127,5 milliárd forintot tett ki.

A növekedés valamennyi szektorban érezhető, kiugró bővülést a termelőeszköz-, a gép- és a flottafinanszírozás produkált, utóbbiban, éves összevetésben, 34 százalékkal, 18,3 milliárd forintra emelkedett a finanszírozás.

A személygépjárműveknél a tavalyi átlagos 24 százalékról 27,5 százalékra nőtt a finanszírozási arány, a magánszemélyeknél pedig 29 százalékról 31 százalékra.

A mezőgazdasági gépeknél ugyancsak számottevően, 34 százalékkal, 12 milliárd forint fölé került a finanszírozott összeg, a termelőeszközöknél pedig 36 százalékkal, közel 15 milliárd forintra nőtt.

A Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít a legtöbb lízingpiaci szegmensben, mivel idén várhatóan tempósabban növekszik a magyar gazdaság, a beruházási kedv is jelentősen javul, és a kamatszint is tartósan alacsony marad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!