Heti egyszeri nyúlevésre biztatják a magyarokat

Agro Napló
Hat százalékkal emelkedett a bő két hónapja indult kampány hatására a nyúlhús fogyasztása – írta a Magyar Hírlap a debreceni Farmer Expo rendezvényéről tudósítva. A nyúlterméktanács néhány éven belül több millióval növelné a vágóállatok számát. Cél, hogy egyre többen adják a fejüket háztáji nyúltenyésztésre.

Növelni kell a nyúlhús fogyasztását Magyarországon ahhoz, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét – mondta tegnap Debrecenben, a Farmer Expón Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzáfűzte: a Magyarországon előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 98 százalékát exportálják. Az államtitkár jelezte: a júniusban indított, nyúlhúsfogyasztást népszerűsítő kampánnyal az is céljuk volt, hogy a madárinfluenza miatt az áruházak polcairól eltűnt víziszárnyasokat pótolják új, hasonló árkategóriába tartozó termékkel.

Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője eredményesnek nevezte a nyúlhúskampányt. Több áruházban tartottak bemutatót, kóstolót, s az eladott nyúlhús mennyisége hat százalékkal nőtt.

A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Juráskó Róbert a Magyar Hírlapnak elmondta: itthon a becsült nyúlhúsfogyasztás évente nem éri el fejenként a húsz dekagrammot, holott a mediterrán országokban ez meghaladja a két kilogrammot is. Hozzátette: a jövőre is folytatódó kampány célja a fogyasztás bővítése mellett, hogy egyre többen foglalkozzanak háztáji nyúltenyésztéssel. Jelenleg évente 4,5 millió nyulat vágnak le Magyarországon, s a terméktanács célja, hogy ez 2020-2022-re hétmillióra emelkedjen. Szerinte a hazai fogyasztás mértéke néhány éven belül akár megtriplázódhat. Hangsúlyozta, a nyúlhús a 21. század fehérjeforrása: könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges, gazdag fehérjében, ízletes fehér hús, amelyet kisgyermekek is ehetnek. A terméktanács törekvése, hogy a nyúlhús minimum heti egyszer a magyar családok asztalára kerüljön. Juráskó Róbert hangsúlyozta: a nyúlhús a megfizethető kategóriában van.

Hazánk jelenleg Európa legnagyobb nyúlhúsexportőrének számít. Juráskó Róbert jelezte: elsősorban Németországba, Svájcba, Oroszországba, de Franciaországba, Belgiumba, Ausztriába is eljut az itthon feldolgozott, előhűtött termék. Olaszország, Franciaország, Spanyolország is meghatározó nyúltenyésztő ország, ám ott kilencvenkilenc százalék a hazai fogyasztás aránya.

A nyúlterméktanács elnöke jelezte: Magyarországon, számos kistermelő mellett, hatvanöt nagyüzem foglalkozik nyúltenyésztéssel. Egy-egy nagyüzemben egy–háromezer közötti az anyanyúlállomány létszáma, s ezer anyanyúl révén évente ötvenezer vágónyulat tenyésztenek. Napjainkban csaknem nyolcvanötezer anyanyúl van az országban. Most két vágóhídon, Lajosmizsén és Baján dolgozzák fel a nyúlhúst, s a vágóhidak kapacitásának kihasználtsága mintegy ötvenszázalékos.

Juráskó utalt arra, ha emelkedik a belföldi nyúlfogyasztás mértéke, a hazai üzemek növelhetik a kapacitást, s ez több lábon állást, piaci stabilizációt is jelentene. A tizenkétmilliós kampánynak köszönhetően az ország több településén tartanak október közepéig látványfőzést és kóstolót, hogy egyre többen ízlelhessék meg a nyúlból készült ételeket. A Budapesten szeptember derekán kezdődő, 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron is népszerűsítik a nyúlhús fogyasztását, Debrecenben pedig októberben lesz főzőverseny, ahol nyúlételeket lehet elkészíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!