2024. április 19. péntek Emma

Jó szüretre számítanak a borászok

Agro Napló
Bár a legtöbb növényt megviselte a hetek óta tartó forróság, a szőlő jól viseli a nagy meleget. A termelők és a pincészetek is bizakodva várják a szüretet. Ha a következő hetekben nem lesz túl szélsőséges az időjárás, a mennyiség és a minőség szempontjából is kiemelkedő évjárat születhet – írja a Magyar Idők hétfői számában.

 

Bizakodóak a szőlészek és borászok, a növények egészségesek, s ha az időjárás sem szól közbe, kiváló termést szüretelhetnek az idén. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a Magyar Időknek elmondta: nagyobb növényegészségügyi problémák, járványok nem voltak az idén. A növények országszerte jó állapotban vannak, egészségesek a fürtök. A következő hetek időjárása azonban még nagyban befolyásolhatja a szüret kimenetelét. – A nagy kérdés most az, hogy milyen lesz a nyár végi, ősz eleji időjárás, hiszen ez az, ami jelentősen meghatározza a szőlő minőségét – emelte ki.

A szakember szerint kiegyensúlyozott időre volna szükség, amikor a megfelelő mennyiségű napsütéses órákhoz elegendő csapadék társul. Ha ugyanis bármelyik irányba eltolódik a mérleg nyelve, csökkenhet a mennyiség vagy romolhat a minőség. Extrém szárazság esetén például könnyebb fürtök kerülhetnek a puttonyokba, amelyekből kevesebb mustot tudnak préselni a termelők, így borból is kevesebb kerülhet a hordókba. A túlnyomóan csapadékos idő sem tesz jót a szőlőnek, hiszen ilyenkor megnő a gombás fertőzések, elsősorban a rothadásos típusú megbetegedések kockázata, ami minőségi romlást okozhat.

Bár a szüretig még néhány hét hátravan, az ország egyes részein már megkezdték a korai érésű fajták betakarítását a gazdálkodók. A csabagyöngyét például a legtöbb helyen már leszüretelték, az eddigi tapasztalatok alapján szép, telt és egészséges fürtökből készülhet bor. Hasonló képet mutat egy másik korai fajta, a Turán betakarítása is. – Ha kiegyensúlyozott marad az időjárás, minőségi és mennyiségi szempontból is kiemelkedő évjárat lehet az idei – jegyezte meg Brazsil Dávid. Majd hozzátette: az elmúlt évek folyamatos beruházásainak köszönhetően a magyar borászok szaktudása mellett az általános borászati technológia is garanciát jelent arra, hogy az extrém időjárási körülmények között szüretelt szőlőből is magas minőségű bort tudnak készíteni a pincészetek.

A szőlőfelvásárlásra vonatkozó, nemrég bevezetett piacszervezési intézkedéssel kapcsolatban elmondta: a cél az volt, hogy alulról építkezve szabályozza a felvásárlást a szőlész-borász társadalom. A módosítás lényege, hogy azon szőlőtermelők, borászatok és felvásárlók, akik tíz tonna feletti mennyiségben adnak el vagy vásárolnak fel borszőlőt, három módon határozhatják meg az árakat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján. A szőlőtermelők az előző három évben eladott átlagos mennyiség felére kötelesek szerződést kötni, ahogyan a felvásárlók is az előző három évben megvásárolt éves átlagmennyiség felét kizárólag szerződéses formában vásárolhatják meg.

A szakember szerint vannak borvidékek, ahol semmilyen változást nem hozott az új rendszer, mert ott eddig is megfelelő, hosszú távú szerződésekkel szállították be a szőlőt a feldolgozóknak. Azokon a borvidékeken, ahol ez nem volt jellemző, markáns változást jelent a piacszervezési eljárás bevezetése. – Az intézkedés első évében vagyunk, a pincészetek és a szőlészek is tanulják az új rendszert – mondta el az eddigi tapasztalatokról a főtitkár. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idén bevezetett rendszert jövőre az idei tapasztalatok alapján finomhangolják majd. A szőlőtermelők és a pincészetek dolgát a HNT az idén is árprognózissal segíti; a szőlő árára vonatkozó javaslatok a napokban láthatnak napvilágot.

Árprognózis is készült

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elkészítette a 2017. évi szüretre vonatkozó szőlőár-prognózisát. A becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szőlő termése várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet.

Az árprognózis 2016-os alapmodellje a fajtákra, fajtacsoportokra és a borrégiókra vonatkozó adatokkal egészül ki. A számítások összesen idén 13 fajtára adnak előrejelzést. A várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett már az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe veszik.

Az előrejelzés a nettó átlagárakat mutatja és az egészséges, ép szőlőre vonatkozik. A tényleges árak a szüretelt szőlő tulajdonságaitól függően térhetnek el, hiszen más kategóriájú szőlőt használnak fel a különböző minőségi besorolású és eltérő karakterű borászati termékekhez. A HNT tájékoztatásul közzéteszi az őstermelők által alkalmazható, kompenzációs felárral kiegészített árat, valamint ezer Ft/ha-ban kifejezve a becsült hozamértéket is. A részleteket a melléklet tartalmazza. A folyamatosan frissülő adatok a HNT weboldaláról is letölthetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!