2024. április 19. péntek Emma

Megérkezett az első magyar búzaszállítmány Kínába

Agro Napló
Az elmúlt év végén érkezett Kínába az első 20 tonnás búzaszállítmány Magyarországról, amelynek szerdán tartották ünnepélyes átadását Sanghajban.

Magyarország kiemelt célja, hogy mezőgazdasági exportjának portfólióját tovább bővítse, mivel a kiváló minőségű, GMO-mentes magyar alapanyagokra és élelmiszerekre Európán kívül is egyre nagyobb az igény – hangsúlyozta beszédében Tóth Katalin helyettes államtitkár az ünnepségen, Sanghajban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Az első 20 tonnás búzaszállítmány a Chi Fu Eurotrading vállalat közreműködésével jutott el Kínába. A budapesti képviselettel is rendelkező cégcsoport elsősorban az ázsiai régióban pénzügyi, befektetési és kereskedelmi területen tevékenykedik.

Az étkezési célú búzára vonatkozó bilaterális egyezmény 2006-os aláírása óta ez volt a legelső magyar búzaexport Kínába, és remélhetőleg ez a szállítmány további sikeres exportlehetőségek előtt nyitja meg az utat - hangsúlyozta Tóth Katalin.

Az ünnepélyes sajtótájékoztatót követően, a magyar agrártárca törekvéseivel összhangban, egy kétszázezer tonnás exportról szóló egyezményt írt alá a Chi Fu Eurotrading és kínai partnere, amely további lehetőségeket jelent a magyar étkezési búza értékesítésére.

A kínai és magyar vezetők, valamint üzleti szereplők részvételével zajló esemény jelzi, hogy Magyarország újabb mezőgazdasági árucsoporttal bővítette az ázsiai országba szállított termékek listáját. Jelenleg a közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.  Az elmúlt esztendőben többek között megindult az élő lovak exportja, valamint a tej és tejtermékek kiszállításához szükséges eljárásrendről is megegyezés született.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar, GMO-mentes, kiváló minőségű és biztonságos termékek megtalálják az igényes vásárlói réteget a kínai piacon is. Hazánk elkötelezett a két ország közötti kapcsolatok erősítése és elmélyítése iránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpáb...

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás az idén. Elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés, de a felázott földekre amúgy sem lehe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!