Nagyon optimisták a borászok

Agro Napló
Csúcsminőségű borokat vár az idén a tokaji Szepsy István. Jó évjáratra számít a balatonfüredi Figula Mihály, a birtokán már szedik a zenitet. A balatonboglári Légli Ottó ültetvényén holnap indul a szüret, a borász kimondottan jó évjárattal kalkulál. A meleg miatt nyolc-tíz nappal előrébb tartanak a szüretelési munkákban – írja a Magyar Hírlap hétfői száma.

 

Már megkezdték a szüretet Balatonfüred–Csopak térségében - mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Figula Mihály. Próbaszüretek alapján a napokban indult a zenit szedése, a magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajtából jó termésre számít a balatonfüredi borász. Szerinte nagyon fontos, hogy optimális legyen a szőlő savtartalma, ha valaki egy-két héttel csúszik a zenit szüretelésével, már kárát látja a savtartalom. Figula jelezte: a forróság miatt kellett a szokásosnál korábban megkezdeni a szüreti munkálatokat. Örülne annak, ha mérséklődne a hőség, és szeptemberben napos vénasszonyok nyara köszöntene be, a későn érő fajtáknak pedig elkelne az eső is. Az ültetvényen még az idén is gondot okoz a tavalyi jégverés, például volt olyan zenittábla, amelyet teljesen tönkretett a természeti csapás, ott ez évben az átlagosnál harminc-negyven százalékkal lesz kisebb a termésmennyiség. Másfél-két hét múlva már a szürkebarátot kell szedni. A borvidékre jellemző a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér is. Figula Mihály szerint a Balatonfüred–Csopak borvidéken összességében jó közepes termés várható. Saját ültetvényén a termésmennyiség be van állítva. Elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos fajtáknál kevesebb lehet a lémennyiség a csapadék hiánya miatt.

A későn érő fajták közül a birtokon meghatározó az olaszrizling. Az elmúlt években már több neves díjat is elnyert olaszrizlingjeivel, tavaly például az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du Vinen kapott aranyérmet. A balatonfüredi borász utalt arra, hogy az olaszrizlinget régebben a „szegények borának” nevezték, mivel rendkívül megbízható, az időjárási szélsőségekkel, az évjárati anomáliákkal is megbirkózik. Figula Mihály is ebben bízik az idén. Új telepítésű furminttal is büszkélkedhet az egyik legjobb dűlőjében, szavai szerint „szépek a fürtök”, most még kicsi a mennyiség, az elkövetkezendő években gyarapszik a termésmennyiség.

Az ültetvényen a cabernet sauvignon szedésével zárul a szüret, a borász jobban szeretné, ha csak októberben, ám az eddigi hőség miatt akár már szeptember végén.

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan mintegy 410 ezer tonna szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a minap. A téli fagyot általában jól vészelték át a szőlőtőkék, egyes borvidékeken és egyes fajták esetében azonban jelentős kárt okozott a késő tavaszi fagy. Az idei évben néhány borvidéket az átlagosnál erősebb intenzitású jégkár is sújtott, ami helyi szinten fokozhatja a keresletet. A termésbecslés és a valós terméseredmények közötti különbségeket az időjárás alakulása várhatóan tovább fogja módosítani. A kilátások ebből a szempontból jelenleg inkább pozitívak - jelezte a HNT.

Kimondottan jó évjáratra számít balatonboglári birtokán Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke lapunknak elmondta: holnap kezdik meg a szüretet az Irsai Olivér szedésével. Bár megtörténhetne a hőség miatt, hogy elégnek a savak, ám a borász abban bízik, hogy ez mégsem lesz így, a próbaszüretek alapján jó sav-cukor összetétellel, gyümölcsös zamatokkal kalkulálhatnak. Légli Ottó utalt arra, hogy a virágzás-kötődés jól sikerült, a tavaszt is átvészelték, fagyok nem sújtották a birtokot, viharok sem tépázták meg a szőlőt, s ugyan aszályos volt a nyár, ám amikor kellett, akkor jött az égi áldás. Jelezte: minél közelebb van a szüret ideje, annál nagyobb kárt okozhat az abszurd időjárás, szerinte nem lenne szerencsés, ha augusztus huszadika után huzamos ideig jelentős csapadék érné az ültetvényeket. Tavaly az átlagoshoz képest húsz százalékkal kisebb lett a termésmennyiség, idén jobb eredményre számít. A meleg miatt most nyolc-tíz nappal előrébb tartanak a szüretelési munkákban, nem tartja kizártnak, hogy akár már szeptember végére leszüretelik az olaszrizlinget is.

Szepsy István, akinek a családja az 1500-as évektől termel bort Tokajban, a Magyar Hírlapnak elárulta: az idén minden esély megvan arra, hogy csúcsminőségű borral rukkoljon elő a tavalyi jó évjárat után. Bár a júliusi két jégverés miatt csökkent a termésmennyiség, ám a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály is kitűnő állapotban van. A virágzás jól sikerült, a lombok most üdék, a cukortartalom megfelelő, az ízek, zamatok is összeállnak, azaz jelenleg minden adott a kiváló évjáratokhoz. Bár szárazság van, ez a Szepsy-birtokot nem érinti, talajművelés révén védik a kipárolgástól a szőlőtőkéket. A tokaji borász hozzáfűzte: a kártevők sem okoztak problémákat. A száraz fehérbornak való furmintot szeptemberben kezdik szedni. Októberben indulhat az aszúszüret.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább tartott a szüret

Egy hónappal tovább, az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás kedvezett a szőlőknek, amiből 17 800 tonnát dolgozott fel a badacsonyi és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!