Nemzeti parkok hete országszerte

Agro Napló
Változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében június 5-ig.

Magyarország óriási nemzeti kincse a természet közeli állapotban megmaradt táj, amely hazánk területének csaknem egyharmada – mondta a Magyar Nemzeti Parkok Hetét május 28-án megnyitó Rácz András. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára rámutatott, hogy az államnak a környezetvédelem területén is fontos partnerei a helyben élő gazdák, tájékoztatása szerint a Nemzeti Parki Termék védjegy programban több mint 170 termelő 600 termékkel vesz részt.

Május 30. és június 5. között valamennyi nemzeti parkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a természetbarátokat. Az aktív turizmus szerelmesei például kalandozhatnak az Esztáz-kői-barlangban, kenuzhatnak a Fertő nádasában vagy a szentendrei Duna-ágon. A kiskunhalasi Fejeték-tanösvényen mocsárjárás túra, a Hortobágyon Virágzó lápok túra várja a természet szerelmeseit. A Hanságban hajnali madárlesen, a Tisza-tónál és a Kolon-tónál madárgyűrűzésen, míg Montág-pusztán vércsés délelőttön lehet részt venni. A Strázsa-hegyen a nagyezerjófű virágzást, Ásotthalmon a Csodarét virágpompáját lehet megszemlélni, a bükki Őserdő túra alkalmával növénytani ismereteiket bővíthetik az érdeklődők.

Az országban 850 ezer hektár védett terület van, a tíz nemzeti park 300 ezer hektárnyit kezel, ahol összesen 14 ezer őshonos állatot tartanak.

A nemzeti parkok hete rendezvénysorozat egyre sikeresebb: 10 éve, az első rendezvényen még 3500-an vettek részt, tavaly már 15 ezren, s reményeik szerint az idén még többen érdeklődnek a parkok munkája iránt – mondta a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!