Nemzetközi bioenergia hét Budapesten

Agro Napló
Megkezdődött a 4. Bioenergia hét kedden Budapesten, a négynapos nemzetközi rendezvényt június 21-24. között tartják a Globális bioenergia partnerség (Global Bioenergy Partnership /GBEP/), a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös rendezésében.

Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a megnyitón kiemelte: Magyarországon a bioenergia témaköre különösen aktuális, mivel jelentős mennyiségű biomassza termelődik évente az országban. Ennek számottevő részét nem megfelelően hasznosítják, vagy egyáltalán nem használják fel. Fontos feladatnak nevezte, hogy az élelmiszertermelés mellett más gazdasági ágazatokkal is együttműködési partnerség jöjjön létre a biomassza alapú gazdaság megteremtésében.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a megújuló energiatermelés területén rejtett kapacitások vannak, hiszen a fejlődő országokban is jelentős mértékű biomassza termelődik. A fejlett világnak közös feladata a meglévő alapanyagokra alapozott korszerű és modern technológia átadása a fejlődő országok részére, hogy diverzifikálhassák energiaellátásukat.

A GBEP elnevezésű nemzetközi kezdeményezés 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a kormányok, kormányközi szervezetek és más partnerek közötti együttműködést a bioenergia alkalmazásában, a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, valamint lehetővé tegye a jó gyakorlatok átadását.

A budapesti konferencián mintegy 70 szakértő vesz részt, a vendégek nagy része a közép-ázsiai régióból érkezett. Az előadásokon olasz, brazil, német és magyar szakértők adják át tapasztalataikat. Az előadások a biomassza felhasználásának lehetőségeire, a folyékony üzemanyagok előállítására, valamint biogáz előállításának lehetőségeire összpontosítanak. A meghívottak helyszíni üzemlátogatáson is részt vehetnek.

Feldman Zsolt az MTI-nek elmondta: Magyarországnak is van pótolnivalója a területen, hiszen az erdők évente 3-4 millió tonna biomasszát termelnek, és a szántóföldi növénytermesztés révén is 3,5-4,0 millió tonna biomassza keletkezik, ám ezt nem forgatják vissza a talajba, és más módon sem hasznosítják. Ezeket a lehetőségeket szerinte jól lehetne hasznosítani több ágazatban is, a papíripartól a különböző melléktermékek gyártásán át az energiatermelésig. A bioenergia alkalmazása  többletjövedelmet is generálhat a gazdálkodók számára - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!