Nyáron várható uniós döntés a nehéz helyzetben lévő gazdák, tejtermelők megsegítéséről

Agro Napló
Az EU mezőgazdasági minisztereinek hollandiai informális tanácsülésén dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyeztetett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal, valamint több tagállam tárcavezetőjével.

Dr. Fazekas Sándor felhívta a biztos figyelmét a magyar termelők számos ágazatban, főleg a tejtermelésben tapasztalt nehéz helyzetére, és kérte, hogy a Bizottság fogadjon el uniós forrásból finanszírozott rendkívüli intézkedéseket az érintett gazdák megsegítésére.

Hogan biztos elmondta, hogy a Bizottság dolgozik a lehetséges megoldási javaslatokon, amelyeket várhatóan a júniusi vagy a júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen mutat majd be a szakminisztereknek. A magyar tárcavezető felvetésére a biztos elmondta, hogy nem látja akadályát annak, hogy idén is emelt összegben, 70%-os mértékben legyen lehetőség a területalapú támogatások előlegeinek kifizetésére, amely tavaly is jelentős segítséget jelentett a likviditási gondokkal küzdő gazdáknak. Hogan hozzátette, hogy intenzív egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával annak érdekében, hogy uniós forrásból nyújthassanak célzott támogatást a bajban lévő termelőknek. A biztos számít a tagállamok, így Magyarország javaslataira is a tekintetben, hogy milyen feltételek alapján kerüljön sor a források elosztására a gazdák között, amennyiben erre lehetőség nyílik.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal szemben politikai alapon bevezetett szankciókra válaszul elrendelt mezőgazdasági exporttilalom nagymértékben hozzájárult a piaci válsághelyzet kialakulásához. Dr. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy a Bizottságnak sikerül európai szintű megoldást találnia a kialakult helyzetre, annak érdekében, hogy ne az európai gazdákkal fizettessék meg az uniós politikai döntések árát.

A magyar tárcavezető tárgyalásokat folytatott holland, osztrák, bolgár, szlovén, román, ciprusi és horvát kollégáival, valamint a 2016 második félévében EU-elnöki pozíciót betöltő Szlovákia agrárminiszterével. Mivel a tejszektor válsága minden tagállamot sújt, egyetértés mutatkozott abban, hogy egységes európai cselekvésre van szükség. Emellett az elsősorban a kelet-közép-európai országokban bekövetkezett, közelmúltbeli természeti csapások által sújtott termelők megsegítésére is szükség van.

Forrás: FM

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!