Szerződéses megállapodásra törekszenek a meggytermesztők

Agro Napló
Közeleg a meggyszüret és a meggytermesztők információi alapján élénk kereslet mutatkozik a kiváló minőségű magyar meggyfajták iránt. Habár a fagy és az elmúlt napok viharos időjárása megtizedelte a termést, a szakemberek becslései szerint közepes terméssel, kb. 50-60 ezer tonnával kalkulálhatnak a felvásárlók.

A mintegy 11 000 hektáros magyarországi termő meggyültetvényből közel 5000 hektár szenvedett különböző mértékben (30-90%) fagykárt a termelői bejelentések alapján, így a valódi mennyiség és minőség sem látható még ebben a pillanatban. A hazai meggytermesztők nyugodt és kiszámítható piaci környezetet szeretnének, ezért közleményük alapján előnyben részesítik azokat a vevőket, akik már a szezon előtt hajlandóak korrekt, mindkét fél számára elfogadható kondíciókkal szerződést kötni. Ez a biztosítéka a kiszámítható, tervezhető és ütemezett betakarításnak és értékesítésnek. Ez a feltételrendszer összhangban van a szakmaközi szervezetek (FruitVeB, ÉKASZ) által elkezdett egyeztetésnek, amely által elkerülhető a tavalyi irreális piaci helyzet megismétlődése. A termelők elvárásai alapján 200 forintos kilónkénti induló árat remélnek, melyet reményeik szerint a piac is elfogad. 

FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

„Ez most nagyon meggy!” mottóval indított meggyfogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) – jelentetté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!