Terménypiac: túlélésre lesz elég a megtermelt profit

Agro Napló
A hosszú hónapok óta tartó gyengélkedés után biztató jelek érkeztek a világ árutőzsdéiről, írta a Magyar Idők. A kukorica ára vélhetően elérte mélypontját, és a búza esetében is enyhén felfelé indulhatnak az árak.

A mintegy 1,1 millió hektárnyi országos termőterület kicsivel több mint 20 százalékán végeztek eddig a kukorica betakarításával a gazdálkodók, de néhány héten belül a magtárakba kerül a termény. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a termésátlag hektáronként eléri a 8 tonnát, ami 40 százalékkal magasabb a tavalyinál. A tervek szerint ebben az évben 8 millió tonna kukorica kerülhet a magtárakba, szemben az előző évi 6,6 millió tonnával.


Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a betakarítás jó esetben néhány héten belül befejeződik, az árak azonban nem kedveznek a gazdálkodóknak. A szakember szerint valóban érezhető némi áremelkedés a kukorica piacán, de a 37 ezer forint körüli tonnánkénti jegyzés még így is nagyon alacsony. A termelők az 50 ezres árat tartanának reálisnak, 40 ezer forint alatt egyenesen veszteséggel számolhat a legtöbb gazdálkodó.
A búza esetében egyelőre nem lehet növekvő trendről beszélni, ellenben a napraforgó és a repce ára elfogadható szintre került a szakember szerint.
– Minden gazdálkodó abban reménykedik, hogy a terményei eladásából kapott összeg legalább a költségeit fedezi, de a hatékonyabb gazdaságok is legfeljebb 1-2 százalékos nyereséget elérhetnek el. Ez azonban nem az a szint, ahol a fejlesztéseken törik a fejüket a gazdák, csupán a túlélésre lesz elég a megtermelt profit – tette hozzá Vancsura József.


A Magro.hu online piactér elemzése azt valószínűsíti, hogy a kukorica európai átlagára elérte a mélypontját, emellett a búzánál is reménykeltő jelek mutatkoznak a piacon. Németh István, a Magro ügyvezetője, gabonapiaci szakértő szerint azok után, hogy a kukorica ára az elmúlt hetekben a 160 eurós szint alá csökkent a párizsi árutőzsdén, és jelenleg is ott tartózkodik, úgy tűnik, megállt az árcsökkenés.
A magyar árutőzsdén is élénkült a forgalom, a kukorica jegyzése a legközelebbi, novemberi lejáratra 37 500 forint körül alakult az elmúlt héten, tegnap azonban már 38 600 forinton állt a jegyzés. A fizikai piacon változatlanul 40 ezer forint körül kapható a kukorica tonnája. A búzáért minőségtől függetlenül 39-41 ezer forint közötti összeget kínálnak a felvásárlók, ez azonban olyan alacsony, hogy a gazdálkodók inkább a kivárás mellett döntenek. A legtöbben igyekeznek betárolni a terményt. A napraforgót 99 ezer forinton, a repcét 107 ezer forinton jegyzik a hazai árutőzsdén.


(Magyar Idők)

Nőhet az agráriumban dolgozók bére
Számítások szerint több százezer ember bére nőne egy esetleges, 10 százalékos jövő évi minimálbér-emeléssel – tudta meg a Magyar Idők. Elsősorban a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, valamint az építőiparban dolgozók járnának jól, és nem csak a legalacsonyabb jövedelműek. A bértárgyalások szerdán folytatódhatnak. (Magyar Idők)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!