Újabb élelmiszerek áfacsökkentéséről egyeztetnek

Agro Napló
Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon 2600 milliárd forint körüli termelési értékkel, ezzel az európai uniós tagállamok között a 16. helyet foglalja el, és az uniós termelés egy százalékát adja – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden a Nógrád megyei Szentén – közölte az MTI.

Fotó: NAK

A kamara élelmiszeripari igazgatóságának kihelyezett sajtótájékoztatóján az elnök azt is elmondta: Magyarországon a fogyasztói kosárban 24 százalékos az élelmiszerek aránya, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal.

A mezőgazdasági termékek 70 százalékát feldolgozó élelmiszeriparban működő társas vállalkozások száma meghaladja az ötezret; ezen belül a nagyvállalkozások - amelyek aránya nem éri el a tíz százalékot - adják az ágazat teljes árbevételének 85 százalékát és az exportbevétel több mint 90 százalékát. Ezek a nagyvállalatok alkalmazzák az ágazati dolgozók 70 százalékát, és rendelkeznek az ágazati vagyon mintegy 80 százalékával - ismertette a NAK elnöke.

A Magyarországon előállított élelmiszerek 60 százalékát belföldön, 40 százalékát külföldön értékesítik, az ágazat exportja 7,9 milliárd eurót tesz ki, emellett 4,6 milliárd eurónyi élelmiszeripari import érkezik az országba - fejtette ki.

A NAK vezetője a kamara fontos tennivalói között említette az ágazat belföldi forgalmának növelését, az élelmiszerek áfájának csökkentését, továbbá tagjaik segítését pályázati információkkal, szolgáltatásokkal.

A szentei rendezvényen Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kifejtette: az elmúlt években azt tartották legfontosabbnak, hogy az élelmiszeripari termelők minél szélesebb köre hajthasson végre fejlesztéseket, mert enélkül súlyos versenyképességi problémáik vannak.

Eredménynek nevezte, hogy az utóbbi másfél-két évben a nagyvállalatok számára megnyitott nemzeti forrásból a rendelkezésre álló 24 milliárd forint harmadát élelmiszeri cégek kapták meg.

Éder Tamás beszámolt arról is, hogy szeptemberben egyeztetnek a gazdasági tárcával arról, hogy újabb élelmiszeripari, mezőgazdasági termékek kerülhessenek be az öt százalékos áfakörbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Élelmiszeripari helyzetkép járvánnyal

Élelmiszeripari helyzetkép járvánnyal

A lakosság élelmiszer-ellátása folyamatos és a jövőben is az lesz – szögezi le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); a köztestület szakértői ezt a me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!