Újabb gyomirtóbotrány Amerikában

Agro Napló
Elképesztő képeket közöltek az amerikai gazdák a közösségi médiában elszáradt növényekről és gyümölcsökről – írja a Világgazdaság. A fotókat egyesek egy válság korai figyelmeztetésének értékelik, amely több millió hektár mezőgazdasági területet károsít.

 

Átterjedtek a mezőkön a gazdálkodók szerint a Monsanto és a BASF által kifejlesztett, bikambinsavat tartalmazó gyomirtó új verziói, s ezek komoly gondot okoznak, mert vannak olyan növények, amelyek képtelenek ellenállni nekik. A hatóságok vizsgálódnak. A Reutersnek nyilatkozó független kutatók, szabályozók, illetve a cég alkalmazottainak nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a Monsanto termékének bevezetése nem a megszokottak szerint zajlott. A cég ugyanis megakadályozta a szer kulcsfontosságú független szakértők általi tesztelését, amit a környezetvédelmi ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) és szinte valamennyi szabályozó hatóság megkérdőjelezett.

A bevett gyakorlat a Reuters összefoglalója szerint az, hogy amikor egy vállalat új mezőgazdasági terméket fejleszt, saját teszteket bonyolít le, amelyek eredményeit megosztja a szabályozókkal. Emellett azonban termékminta-vizsgálatot is lehetővé tesznek az egyetemi laboratóriumok számára. A szabályozók és a kutatók együtt dolgoznak a termék biztonságának meghatározásában. Ennél a gyomirtónál, az XtendiMaxnál azonban a Monsanto megtagadta az együttműködést, miközben – a tapasztalak alapján – illékony, hajlamos arra, hogy a termékkel nem kezelt mezőket is fertőzzön.

Jason Norsworthy, az Arkansas Egyetem, Kevin Bradley, a Missouri Egyetem és Aaron Hager, az Illinois Egyetem kutatói a Reutersnek elmondták, hogy kaptak XtendiMax-mintákat a Monsantótól, mielőtt az EPA jóváhagyta volna annak használatát, de kifejezetten megtiltották az illékonyság tesztelését. „Ez volt az első olyan alkalom, amikor úgy került piacra egy gyomirtó, hogy szigorú iránymutatást kaptam arra vonatkozóan, hogy mit vizsgálhatok, és mit nem” – mondta Norsworthy. A Monsanto globális stratégiai alelnöke, Scott Partridge magyarázata szerint ez azért történt így, mert szükségtelen lett volna, a cég vizsgálatai szerint ugyanis a termék kevésbé bizonyult illékonynak, mint a korábbi formula, amelyet a kutatók biztonságosnak ítéltek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Monsanto egyik alkalmazottja, Boyd Carey agronómus az arkansasi növénybiztonsági bizottság meghallgatásán már 2016 nyarán beszélt a problémáról. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy az egyetemek azért nem kaptak lehetőséget a tesztelésére, mert attól tartottak, a szer nem kapná meg a szükséges engedélyeket.

A sérült növényekkel kapcsolatosan a gazdák panaszait még vizsgálják. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az XtendiMax okozta a károsodásokat, az azonban tény, hogy a megfelelő vizsgálatok korábbi lefolytatása most egyszerűbbé tenné a válság kezelését.

Az EPA az engedélyt egyébként szeptemberben adta ki, azt állítva, hogy a vállalat által szolgáltatott adatok felülvizsgálata után hozták meg a döntést, beleértve az illékonyságot is. A hatóság július 27-i nyilatkozata szerint „az EPA adatelemzése alacsonyabb illékonyságot mutatott ki az újabb formuláknál”. Az intézmény szóvivője ugyanakkor azt közölte a Reutersszel, hogy az ügynökséget nagyon aggasztják a legutóbbi növényi károkról szóló jelentések, és felülvizsgálják a címkékre vonatkozó korlátozásokat. Robert Fraley, a Monsanto vezérigazgatója pedig azt közölte: „Meggyőződésünk, hogy abban az esetben, ha a termékünket a címkén feltüntetett utasítások szerint alkalmazzák, nem mozdul el a célpontról, és nem károsít egyéb növényeket.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!