750000 ZA-műtrágyaszóró az Amazonetől (x)

Agro Napló
A több mint 750000 darab értékesített ZA típusú műtrágyaszóró munkagéppel a 2014-es évben különleges jubileumot ünnepel az Amazonen-Werke. Ez a háromnegyed millió darab műtrágyaszóró rendkívül meggyőző szám, melyet eddig egyetlen más mezőgazdasági munkagép sem ért el.

A ZA történelem gyökerei az 1958-as évre nyúlnak vissza. Akkoriban szerkesztette meg Prof. h.c. (SAA Samara) RAAS Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer az első ZA kéttárcsás szórógépet, melynek befogadóképessége 300 liter, munkaszélessége 10 méter volt, röviddel azután, hogy mint a 3. generációs tulajdonos együtt édesapjával, Klaus Dreyerrel belépett az Amazone ügyvezetésébe. A felépítésének megfelelően „Zentrifugalstreuer Anbaumaschine – röpítőtárcsás szórógép függesztett munkagép“ adta neki a ZA nevet.

 Az első ZA munkagép szerkezeti alapképlete valamennyi további sorozaton át máig fennmaradt: a dupla tölcsér és a két ellentétesen forgó, de állandó fordulatszámmal hajtott szórótárcsa.



Már az első ZA jelentősen javította az ásványi műtrágya kijuttatásának hatásfokát. Az akkori műtrágyaszórókhoz képest a nagyobb munkaszélességével, az egytárcsás műtrágyaszóróhoz képest a nagyobb pontosságával tűnt ki. A ZA-történet további éveiben az Amazonen-Werke számos továbbfejlesztett típussal jelent meg a piacon egyre nagyobb tartálytérfogattal és munkaszélességgel. Az első ZA munkagép szerkezeti alapképlete máig fennmaradt: a dupla tölcsér és a két ellentétesen forgó, de állandó fordulatszámmal hajtott szórótárcsa, melyek a haladási tengelytől jobbra és balra tükrözve azonos, rendkívül pontos szórásképet biztosítanak.

A pontosság tekintetében a ZA-műtrágyaszórók egyre újabb és újabb szinteket értek el. Ez vezetett az input anyagok megtakarításához, és a környezet egyre nagyobb fokú kíméléséhez. Mérföldkőnek nevezhetjük például a szórólapát toldatot a kései trágyázáshoz, a tolózár rendszert a nagyobb és variálható munkaszélességekhez, a Limiter határ-mezsgyeszóró rendszert valamint az SBS Soft Ballistic rendszert a kímélő műtrágya-kezeléshez. Így a ZA-program ma már a mérési technikának, a GPS-Switch automatikus forduló- és szakaszoló-kapcsolásnak vagy a kényelmes ISOBUS-termináloknak köszönhetően kielégítik a pontossággal szemben támasztott legfőbb igényeket is.

A legújabb ZA-TS sorozat méréstechnikával és ISOBUS szabályzó-elektronikával, 1700 – 4200 liter tartálytérfogattal valamint 18 – 54 m munkaszélességgel rendelkezik. Így a mai munkagépek tartálytérfogata több mint tízszerese, a max. munkaszélessége több mint ötszöröse az 1958-as első ZA-szórógépnek. Ezzel a sorozattal jelent meg az Amazone a piacon az AutoTS tárcsaintegrált határszóró szerkezettel felszerelt TS-szórószerkezettel, mely segítségével a műtrágyát célzottan lehet egészen a szántóföld széléig kijuttatni. Az AutoTS-nek köszönhetően a szél-tartományokban is elérhető a legnagyobb pontosságú keresztirányú elosztás. Ez az eddigi határszóró eljárásokhoz képest szignifikánsan nagyobb hozamok érhetők el a határterületeken.

 A mai ZA-M és ZA-TS szórógépek esetén a maximális térfogat-tartalom több mint tízszerese és a maximális munkaszélesség több mint ötszöröse az 1958-as első ZA-műtrágyaszóróénál.



 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!