A római székhelyű szervezet becslései szerint a mezőgazdasági haszonnövények genetikai sokféleségének háromnegyede már elveszett a múlt században, és a klímaváltozás következtében a kultúrnövények vadon növő rokonai is veszélybe kerülhetnek, veszélyeztetve az élelmiszerbiztonságot.
Azon túl, hogy a termesztett növények diverzitásának háromnegyede már elveszett, a klímaváltozás veszélyezteti a kultúrnövények vadon növő rokonait is. A FAO becslései szerint 2050-ig a földimogyoró, valamint a bab- és burgonyafélék vad rokonainak 22 százaléka kihalhat az éghajlatváltozás következtében.
A FAO szerint a változatosság növelésére tett erőfeszítéseknek jelentős szerepük lehet a 2050-re várhatóan 9 milliárdra növő világnépesség élelmezésében, hiszen az elmúlt években a terméshozamok növekményének 50 százaléka új vetőmagtípusokból származott.
"A termesztett növényeknek több ezer vadon növő rokonuk van, s ezek olyan genetikai titkokat rejtenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak a hőségnek, az aszályoknak, a sósságnak, az árvizeknek és a kártevőknek" - idézi a jelentés Jacques Diouföt, a FAO szenegáli főtitkárát.