Fordulatot vehet az árutőzsde?

agrarszektor.hu
A nyersanyagpiaci spekulánsok kitettségük közel negyedétől szabadultak meg múlt hét során, miután egyre nagyobb aggodalmat kelt körükben Kína csökkenő nyersanyag-étvágya - derül ki az ausztrál ANZ Bank elemzéséből.

A bank elemzői szerint rekord mértékű volt a mostani exit, melyen belül százalékosan a cukor vezette a pozíció zárások listáját. New Yorkban mintegy 30 százalékkal csökkentették nettó long (long és short kontraktusok különbsége) pozícióik számát a spekulánsok.

Gyapot esetében a nyitott határidős ügyletek száma 28 százalékkal csökkent New Yorkban, nem beszélve a chicagói kukorica és szója határidős ügyletekről - a pozíció-felszámolások nagyját ugyanis ezek a termékek szenvedték el - olvasható az ANZ elemzésében. Szója esetében mintegy 43 ezerrel csökkent a spekulatív nettó long pozíciók száma, kukoricánál a csökkenés meghaladta a 63 ezret.

Az okok között az elemzők az egyre erősödő dollárt, valamint Kína infláció-fékező intézkedéseit említik.

Az ANZ Bank elemzése az amerikai árutőzsde-felügyelet (Commodity Futures Trading Commission) adatain alapul. Hasonló tendenciákról számolt be azonban a Rabobank is, mely saját kereskedési adatai alapján a legnagyobb gabonapiaci "kivonulásról" beszél, összesen több mint 142 long pozíciózárással.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?