Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet, melyben pontosan definiálnák, mi is számít teljes mértékben magyar élelmiszernek illetve, hogy az elnevezést használó gyártóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie.
Egyes becslések szerint a hazai sertéshús-feldolgozás alapanyagigényének közel harmadát már most is importból fedezik, mivel évek óta csökken a hazai sertésállomány.
A tervek szerint a rendeletben szabályoznák az önkéntesen használt megkülönböztető jelölések használatát is. Tisztázásra vár, hogy a hazánkban nem előállítható gyümölcsök, fűszerek felhasználásával, de Magyarországon készülő termék milyen besorolást kaphat majd.
Az utóbbi időben a boltokban megszaporodó nemzetiszín jelölésű termékek egy része biztosan le kell mondjon a reklám e módjáról, és az is kérdéses, hogy ha egy tradicionális magyar márka veszít emiatt belpiaci pozíciót, akkor eléri-e célját a tervezett szabályozás.
Az államtitkár elmondása szerint 2011 első negyedévére várható, hogy végre a parlament elé kerül az élelmiszerekről szóló hungarikumtörvény.