Senkit nem kímélt az iszap

agrarszektor.hu
304 jegyzőkönyv készült azokról az elhullott haszonállatokról, illetve konyhakertekben keletkezett károkról, melyeket a vörösiszap rongált meg - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A kár meghaladja a 105 millió forintot.

Az OKF hozzátette, hogy szerdán kezdtek bele ismét ezen területek talajjavításába, mindeddig közel 78 hektáron juttattak ki talajkondicionáló készítményeket, és azt 16 hektáron már be is forgatták a talajba.

Kedden összesen 7580 köbméter szennyezett anyagot szállítottak, az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. Fontos, hogy a szennyezés által sújtott felszíneken a vizek minősége megfelelő, ráadásul az ÁNTSZ adatai szerint az ivóvíz is biztonsággal fogyasztható.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Így közel egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést, Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?