2024. november 24. vasárnap Emma

Virslit és párizsit eszünk legtöbbet

agrarszektor.hu
Értékben 3, mennyiségben 4 százalékkal emelkedett a húskészítmények kiskereskedelmi forgalma tavaly az előző évhez képest, miközben átlagáruk márciustól csökkent - idézi a Nielsen piackutató vállalat kedden közzétett felmérését az MTI.

A Nielsen adatai szerint a szóban forgó piaci szegmens éves forgalma mintegy 214 milliárd forint. Legkeresettebb a párizsit és virslit is magában foglaló vörösáru, amelyre az eladott mennyiség 36 százaléka jutott tavaly, ahogyan egy évvel azelőtt is. A kolbászfélék aránya 16 százalékot tesz ki. Ezt a sonka, a felvágott és a szalonna követi, egyaránt 9 százalékos részaránnyal.

A további sorrend, szintén mennyiség szerint: a kenőmájas és a szendvicskrém, a füstölt húsok és a szalámi. A többi feldolgozott hús eladási aránya nem haladja meg az 1 százalékot. Az egyes árucsoportok piaci részesedése változatlan maradt az előző évhez képest.

Tavaly márciustól alacsonyabb átlagárat regisztráltak a piackutatók, mint 2009-ben. November-decemberben egy kilogramm húskészítmény - mennyiségi eladással súlyozott - átlagos fogyasztói ára 1.259 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1.271 forinttal.
Figyelemre méltó, hogy a húskészítményeknél erősödött a gyártói márkák pozíciója: piaci részesedésük tavaly november-decemberben már 69-73 százalékra rúgott.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?