Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték: a sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet - tájékoztat az MTI.
A japán egészségügyi minisztérium fontolóra vette a Fukusima prefektúrából származó élelmiszerek árusításának tilalmát - közölte szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az intézkedés előzményeként a szokásosnál magasabb sugárzást mutattak ki a fukusimai atomerőmű környékén forgalomba került spenótban és tejben. A kormány közlése szerint a radioaktív jód szintje meghaladta a törvényben rögzített határértéket. A Fukusimával szomszédos Ibaraki prefektúrában is találtak sugárszennyezett spenótot.
"Jóllehet a radioaktív jód körülbelül nyolcnapos felezési ideje rövid, és néhány héten belül magától lebomlik, rövid távon azonban kockázatot jelent az egészségre, ha az emberi test elnyeli az élelmiszerekben lévő radioaktív jódot" - közölte a NAÜ.