Látványos minőségjavulásról számolt be Panyi Gáborné, a Corvinus Egyetem adjunktusa, az Országos Pálinkaverseny szakmai igazgatója, aki szerint az összes érmes hibátlan, jó minőségű pálinka vagy párlat volt - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.
A 19. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka Nemzetközi Gyümölcs és Borpárlat Versenyre kilenc országból, több mint 800 mintával neveztek.
Társadalmi előzsűrizést követően az érmekről és a kategória-győztesekről egy 29 fős, szakértőkből álló bizottság döntött.
Az Év pálinkája 2011-ben, az Agárdi Pálinkafőzde Besztercei szilvapálinkája lett. Vértes Tibor a cég ügyvezető igazgatója, főzőmestere szerint bármilyen hihetetlen, ez egy friss pálinka, 2010-es évjárat. Mint mondta az évjárat nem volt nagyon "szép", de mégis ki tudták belőle hozni azt, amit lehet. Szerinte egyébként a jó pálinka titka a jó alapanyag, és az ember, aki mögötte áll, figyelemmel kíséri, és utána a megfelelő pillanatban palackozza.
Az év pálinkáját, mint nemzeti értéket a Mezőgazdasági Múzeumban helyezik majd el a korábbi győztes pálinkák mellé.