Olaszok eszik a magyar bárányhúst

agrarszektor.hu
Most kezd lezárulni a hazai juhpiacon a húsvéti megrendelések időszaka, az árak 18,5 százalékkal magasabbak a tavalyinál - közölte Bátor Árpád a Juh Terméktanács elnöke.

A tavalyi évhez képest 25 százalékkal csökkent a bárányok állománya, a birkáké szintén, s 10 százalékkal kevesebb anyajuh van - közölte az elnök az agribusiness.hu-nak. A csökkenés egyik oka a kedvezőtlen időjárás, ami nemcsak a mezőgazdaságban, de az állattartásban is nagy gondokat okozott az elmúlt időszakban. A legelők víz alá kerülésével, a legeltetés, valamint a takarmányozás sem volt egyszerű: ma 70-80 százalékkal drágább a takarmányozás költsége, mint a megelőző években.

Alig eszünk bárányhúst

Ezzel együtt a bárányok ára szintén magasabb: a tavalyi 2,7 euró helyett jelenleg 3,2 euró. Azonban a hazai bárányhús fogyasztás igen elenyésző, mindössze 20-25 dekagramm évente, ez az összes húsfogyasztásunk alig fél százalékát teszi ki. Rendszerint húsvétkor nő meg iránta a kereslet, de ilyenkor is inkább a szállodák, éttermek körében népszerű.

Magyarországról a legtöbb bárány Olaszországba kerül, mintegy 95 százalékban, Ausztria aránya 5 százalék az exportban. Ezekbe az országokba 13 kilogrammos súly feletti bárányokat visznek ki. Jelenleg a bárányok húsának értéke kilogrammonként 3000-3500 forint között változik, a három fő (ünnepi) értékesítési időszak

NEKED AJÁNLJUK
Drágul a bárány Európa-szerte

Drágul a bárány Európa-szerte

Különösen a könnyű bárány ára emelkedett – egy hét alatt 3 százalékot nőtt, de Bulgáriában kétszámjegyű a drágulás mértéke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?