Nincs GMO-szennyeződés a repcevetőmagokban

agrarszektor.hu
Jó hír a repcetermesztőknek: lezárultak a vizsgálatok, nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmagmintában sem.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban véget értek a repcevetőmag-ellenőrzési folyamatok: nem találtak GMO-szennyeződést - számol be a kormány.hu

A hazai vetőmag-forgalmazást szabályozó miniszteri rendelet értelmében 2011. július 15-től az Európai Unióból érkező vetőmagok csak akkor hozhatók forgalomba Magyarországon, ha rendelkeznek az EU bármely tagállamának akkreditált laboratóriumában kiállított, GMO-mentességet igazoló nyilatkozattal.

Az MgSzH hatósági jogkörben eljárva 10 %-os mintavételi arány alkalmazásával 29 mintát vett a repcevetőmagokból, és szeptember 1-ig bevizsgálta azokat. Minden lelet GMO-negatív lett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány júliusi döntése óta rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, mely szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő, hazai előállítású vetőmagok esetén az előállító, más esetben pedig az első magyarországi forgalmazó felelős.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?